Σεισμός: Μετατόπιση εδάφους 5,5 ιντσών στα δυτικά, μετά τους συνεχείς σεισμούς στο Πουέρτο Ρίκο

Η έντονη σεισμική ακολουθία που καταγράφεται στο Πουέρτο Ρίκο έχει αφήσει εμφανή «σημάδια», ορατά από το διάστημα.

Επιστήμονες ανατρέχουν σε παρατηρήσεις που έχουν συγκεντρωθεί από προηγμένης τεχνολογίας ραντάρ με το οποίο είναι εξοπλισμένος δορυφόρος, για να προσδιορίσουν με ακρίβεια αλλαγές που έχει υποστεί το γεωγραφικό ανάγλυφο, μετά την αλληλουχία σεισμικών δονήσεων στο Πουέρτο Ρίκο.

seismos_edafos
Στον χάρτη αποτυπώνονται οι αλλαγές στην μορφολογία του εδάφους στα 2/3 του δυτικού τμήματος του Πουέρτο Ρίκο, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου – Η μετατόπιση 5,5 ιντσών καταγράφεται στο βαθύ κόκκινο σημείο – Οι κίτρινοι κύκλοι δείχνουν την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

 

Στις 7 Ιανουαρίου του 2020 σεισμός 6,5 Ρίχτερ «ταρακούνησε» το Πουέρτο Ρίκο, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων σημειώθηκε σήμερα το πρωί στα ανοικτά του Πουέρτο Ρίκο, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 04:24 (10:24 ώρα Ελλάδας), ήταν πέντε χιλιόμετρα νότια της Ταλαμπόα, κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Πόνσε στο νότιο τμήμα του Πουέρτο Ρίκο.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο από μια σειρά σεισμών που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην περιοχή.

Είχε προηγηθεί σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε προκάλεσε την κατάρρευση σπιτιών στις πόλεις Γκουανίκα και Γκουαγιανίγια, ενώ  καταστράφηκε το Παράθυρο της Καραϊβικής, ένας βράχος που αποτελούσε τουριστικό αξιοθέατο.

Από το συγκεκριμένο σεισμό προκλήθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης, η οποία επηρέασε περίπου 250.000 πελάτες.

11 Ιανουαρίου 2020. Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο Πουέρτο Ρίκο, γκρεμίζοντας τοίχους και καταστρέφοντας γραμμές ηλεκτροδότησης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Σαν Χουάν και στο δυτικό τμήμα της χώρας οι αρχές απαγόρευσαν τη διέλευση σε μια οδική γέφυρα κοντά στο Κάγκουας, μετά από ρωγμές που εμφανίστηκαν σε αυτή.

Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του νησιού, από τον συνολικό πληθυσμό 3 εκατομμυρίων, παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς από τους σεισμούς σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στο βασικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο του Πουέρτο Ρίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να στηρίξει το Πουέρτο Ρίκο, αφού νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα ενέκρινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης και την κινητοποίηση βοήθειας. Την ίδια ημέρα, ακολουθεί σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ. Σημειώθηκε 22 χιλιόμετρα νότια της πόλης Γκουάνικα και το εστιακό της βάθος εντοπίστηκε στα δύο χιλιόμετρα.

Ποιοι εκφράζουν φόβους για νέα ισχυρή σεισμική δόνηση

Κάθε ώρα που κυλά, είναι αγχωτική για τους κατοίκους του νησιού.

Αμερικανοί επιστήμονες της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ABC News, εκφράζουν ανησυχίες ότι στην περιοχή μέσα στις επόμενες επτά ημέρες θα σημειωθεί νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, την ώρα που μόλις χθες σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ.

Σήμερα, άλλη μια σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή.