Ιράν: «Λέγαμε ψέματα για μέρες σχετικά με το ουκρανικό αεροσκάφος» παραδέχτηκε ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ


Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Ζαβάντ Ζαρίφ παραδέχτηκε την Τετάρτη πως οι Ιρανοί «έλεγαν ψέματα» για μέρες μετά την κατά λάθος κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από ιρανικούς πυραύλους, που στοίχισε τη ζωή σε 176 ανθρώπους.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας Ιρανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει επίσημα τον ισχυρισμό της χώρας του περί «τεχνικής δυσλειτουργίας» στο αεροσκάφος σαν «ψέμα». «Τις προηγούμενες νύχτες, ο κόσμος βρήκε στους δρόμους της Τεχεράνης για να διαμρτυρηθεί για το γεγονός που τον εξαπατούσαμε για κάποιεςμέρες» ανέφερε ο Ζαρίφ.

Απειλή Ρουχανί κατά Ευρώπης για την πυρηνική συμφωνία

Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δεν δίαστασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, να κριτικάρει τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για τη στάση τους στη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά, απειλώντας έμμεσα με αντίποινα την Ευρώπη. «Σήμερα, οι Αμερικανοί στρατιώτες κινδυνεύουν. Αύριο, μπορεί να κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι στρατιώτες» σημείωσε.

Σημειώνεται πως την Τρίτη, τα τρία ευρωπαϊκά έθνη έθεσαν σε λειτουργία τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών της συμφωνίας, προκειμένου να σπρώξουν το Ιράν σε συζητήσεις, έπειτα από τις παραβιάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει. Ωστόσο, η κίνηση αυτή θεωρείται πως ανοίγει τον δρόμο και για νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.