Η Αυγή «λογοκρίνει» το Στέητ Ντιπάρτμεντ- Χάθηκε η δήλωση για την Τουρκία

Εντύπωση και ειρωνικά σχόλια μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση της κομματικής εφημερίδας Αυγή να μην δημοσιεύει την δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία χαρακτήρισε “προκλητικό» και «αντιπαραγωγικό» το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης.

Αν και η δήλωση, που αναγνωρίζει ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, θεωρείται επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, η είδηση δεν βρήκε θέση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Αν και διακινήθηκε μέσω ΑΠΕ οι συντάκτες της εφημερίδας δεν έκριναν ότι ήταν σημαντική για δημοσίευση.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέμεινε ότι η ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «προκάλεσε εντάσεις στην περιοχή, είναι αντιπαραγωγική και προκλητική». Υπενθύμισε ότι το κείμενο δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, καθώς περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή διεκδικούνται από την Ελλάδα.

Υπάρχει η άλλη δήλωση για την απόσυρση των στρατευμάτων:
Αντίθετα πάντως η εφημερίδα δημοσιεύει την άλλη δήλωση του εεκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρντμεντ που ζητά την άμεση απόσυρση από τη Λιβύη των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρωων μαχητών και των Ρώσων μισθοφόρων. Η δήλωση αυτή του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ στον ιστότοπο Hellas Journal και στην ΕΡΤ.

Καλώντας τις ξένες χώρες που τροφοδότησαν τη σύγκρουση να αποσύρουν άμεσα τις δυνάμεις τους, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.

«Χώρες που παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα της Λιβύης πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων, οι οποίοι έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.