Guardian: 2.000 Σύροι μαχητές φτάνουν στη Λιβύη από την Τουρκία

Δύο χιλιάδες Σύροι αντάρτες έφθασαν ή ετοιμάζονται να πάνε από την Τουρκία στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ ανέφεραν συριακές πηγές στον βρετανικό Guardian.

Η ανάπτυξη των Σύρων ανταρτών – συμμάχων της Άγκυρας στην εισβολή κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία – έγινε μετά την απόφαση της Τουρκίας να στηρίξει τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αντιδράσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ. Μια πρώτη ομάδα 300 μαχητών του Συριακού Εθνικού Στρατού – μιας ομάδας οργανώσεων ανταρτών, που χρηματοδοτεί η Τουρκία, έφυγε από τη Συρία στις 24 Δεκεμβρίου μέσω του στρατιωτικού μεθοριακού φυλακίου Hawar Kilis και ακολούθησαν άλλοι 350 στις 29 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια πέταξαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, κι έπιασαν θέσεις μάχης στα ανατολικά της περίχωρα. Άλλοι 1.350 μπήκαν στη συνέχεια στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου, ορισμένοι εκ των οποίων όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Λιβύη, ενώ οι υπόλοιποι περνούν από εκπαίδευση σε στρατόπεδα στη νότια Τουρκία, την ώρα που κι άλλοι μαχητές της Islamist Sham Legion σχεδιάζουν να πάνε στη Λιβύη.

Οι Σύροι αντάρτες αναμένεται να ενταχθούν σε μια μεραρχία που φέρει το όνομα του Λίβυου αντιστασιακού ηγέτη Ομάρ αλ Μουχτάρ, που εκτελέστηκε στην Ιταλία το 1931. Οι μαχητές υπέγραψαν εξάμηνα συμβόλαια με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και όχι με τον τουρκικό στρατό, με μηνιαίες απολαβές 2.000 δολαρίων – ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις περίπου 550 τουρκικές λίρες που λάμβαναν στη Συρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Άγκυρα τους έχει υποσχεθεί τουρκική υπηκοότητα, ένα καρότο που χρησιμοποιεί για να προσελκύσει ξένους μαχητές που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο μισθολόγιό της.

Η Τουρκία πληρώνει ακόμη τα έξοδα περίθαλψης τραυματισμένων μαχητών και της μεταφοράς των νεκρών στη Συρία. Ήδη έχουν σκοτωθεί τέσσερις Σύροι μαχητές, σύμφωνα με τον Guardian, αν και οι μονάδες τους είπαν ότι σκοτώθηκαν μαχόμενοι κατά των Κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.

Με πληροφορίες από Guardian