ΠΑΤΡΑ: Καθηγητές του Πανεπιστημίου προειδοποιούν -Η αλόγιστη χρήση στο τζάκι πλήττει την υγεία – Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Κόκκινο στο… κόκκινο που ήδη σήμανε η Αντικαρκινική για την αλόγιστη χρήση τζακιών στο Λεκανοπέδιο, ανάβουν πλέον καθηγητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών στην πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας.
Πέραν την επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από την αιθανόλη της καύσης τζακιών και βιομάζας, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα σε ιδιοκτήτες κατοικιών στην Πάτρα που χρησιμοποιούν τζάκι, συστηματικά για θέρμανσης, εφιστώντας την προσοχή για την προσωπική τους υγεία και την υγεία της οικογένειάς τους.
Στην Πάτρα, τον χειμώνα, η ρύπανση από εισπνεόμενα αιωρούμενα μικροσωματίδια, ξεπερνούν τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ.

«Αδιάφορα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας» αναφέρει η Αντικαρκινική ενώ ο φυσικός και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθ. Ανδρέας Καζαντζίδης,  θεωρεί ουσιαστική και σωστή την τελευταία προειδοποίηση.
«Το τζάκι έχει πάψει να είναι ένα γραφικό θερμαντικό και τείνει να γίνει επικίνδυνο σε περιόδους άπνοιας και αναβροχιάς στην Πάτρα. Με αφορμή την κρίση, η καύση ξύλου αυξήθηκε, για τις ανάγκες θέρμανσης της οικογένειας ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι πηγές εκπομπών» σύμφωνα με τον κ. Καζαντζίδη. Κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί του κινδύνου αλλά και της ευθύνης της αλόγιστης καύσης ξύλου και βιομάζας, εκτιμά η Αντικαρκινική.
«Κατ’ αρχήν, γενική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Πάτρα καταγράφουμε τόσο σε ακριβές περιοχές όσο και σε λαϊκές συνοικίες. Σε τμήματα της πόλης όπου υπάρχουν νεόδμητα διαμερίσματα και τις νότιες περιοχές εντοπίζουμε αυξημένες εκπομπές τοξικών μικροσωματιδίων» σχολιάζει ο κ. Καζαντζίδης.

Η καύση ξύλου εκλύει ποσότητες πολυκυκλικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών (γνωστών ως PM 2,5μm) τα οποία διεισδύουν στον πνεύμονα και περνούν στο αίμα. «Η ατμόσφαιρα στις νότιες περιοχές της Πάτρας και την πλευρά του λιμανιού είναι επιβαρυμένη όσον αφορά στα αιωρούμενα μικροσωματίδια (PM 2,5 μg/m3). Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κάποιου είδους οδηγία διότι, σε εσωτερικούς χώρους, όπου δηλαδή υπάρχουν τζάκια αλλά και συστηματικά καπνίζοντες, από μετρήσεις, έχουμε διαπιστώσει ότι τα ποσοστά μικροσωματιδίων είναι -δύο και τρεις φορές περισσότερο- από τους εξωτερικούς χώρους» τονίζει ο κ. Καζαντίδης
«Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές στο σπίτι για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου. Όταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων» τονίζει η Αντικαρκινική.
«Εστιάζοντας στο εσωτερικό της κατοικίας μας, η ”συγκατοίκηση” τζάκι και καπνιστή μπορεί θα θεωρηθεί… απαγορευτική ιδιαίτερα για ευαίσθητες ομάδες» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «το ”στρες” του καπνού προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό, από αιφνίδιους θανάτους έως σοβαρές παθήσεις στα όργανα».
Μεσοπρόθεσμα, κατά τους επιστήμονες, η επιβάρυνση στην υγεία σε άτομα με παθήσεις του πνεύμονα και προβλήματα καρδιάς και μακροπρόθεσμα η επικάθιση τοξικών σωματιδίων στον πνεύμονα αλλά και η μόλυνση του αίματος είναι αιτίες για σοβαρές ασθένειες και καρκίνο.