Ο Σπάικ Λι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Όσκαρ, που για μία ακόμη φορά προκάλεσαν έναν νέο κύκλο επικρίσεων για την απουσία των Αφροαμερικανών καλλιτεχνών αλλά και των γυναικών από τις φετινές κατηγορίες της Ακαδημίας, το Φεστιβάλ Καννών περνάει στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας ως πρόεδρο της κριτικής επιτροπής έναν Αφροαμερικανό δημιουργό, τον Σπάικ Λι.

«Είναι τιμή μου να είμαι το πρώτο μέλος της αφρικανικής διασποράς που γίνεται πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών» είπε ο Λι, που το 2019 πήρε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του για το πρωτότυπο σενάριο του αντιρατσιστικού δράματος «Η παρείσφρηση». Στη δήλωση του ο Σπάικ Λι σημείωσε ότι το Φεστιβάλ Καννών συνέβαλε καθοριστικά στην καριέρα του συμβάλλοντας στην ανάδειξη του στον παγκόσμιο χάρτη του σινεμά.

Το 1986 το «Από Κάποιον Θα το Βρει», το πρώτο φιλμ του Λι, κέρδισε το Prix de la Jeunesse στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών και τρία χρόνια αργότερα, το «Κάνε το Σωστό» (Do The Right Thing) βρέθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα. Ο ίδιος έχει βρεθεί στο ακριβοθώρητο Φεστιβάλ της Κυανής Ακτής οκτώ φορές. Η τελευταία ήταν με την Παρείσφρηση το 2018 που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.

Το Φεστιβάλ Καννών θα διεξαχθεί φέτος από τις 12 μέχρι και τις 23 Μαΐου 2020.