Μίσθωση όχι συνεκμετάλλευση

Εν σχέσει με την εκδήλωση για τα Ελληνοτουρκικά, με ομιλητές τον κ. Άγγελο Συρίγο και λοιπούς, που έλαβε χώρα την 11-1-2020 στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, εγράφη ανακριβώς στο φύλο της 13-1-2020 της εφημερίδας σας, ότι υπήρχαν εκεί «μέλη της ελληνοτουρκικής φιλίας», πράγμα ανυπόστατο, βέβαια, τα οποία πρόβαλλαν δήθεν τη θέση για «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο, το οποίο ο κ. Συρίγος απέρριψε.
Η αλήθεια είναι ότι εγώ έθεσα στον κ. Συρίγο το ερώτημα, γιατί η Ελλάδα δεν εκθέτει στην διεθνή κοινή γνώμη την Τουρκία, ότι στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει δεν είναι η συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, αλλά η επέκταση των χωρικών υδάτων της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εις βάρος της ελληνικής επικράτειας στο Αιγαίο. Και ότι η έκθεσή της διεθνώς, θα μπορούσε να γίνει με Δημόσια πρόσκληση προς την Τουρκία (όχι με διμερείς διαβουλεύσεις), ότι εάν έχει την τεχνογνωσία για εξόρυξη υδρογονανθράκων, μπορεί να κάνει αίτηση προς την Ελλάδα να της παραχωρηθεί ένα οικόπεδο με το αντίστοιχο μίσθωμα, όπως ακριβώς γίνεται και με τις υπόλοιπες πετρελαϊκές εταιρίες BP, MOBIL, ENI, EXXON κλπ., ενώ παράλληλα η Τουρκία θα συμφωνήσει ασφαλώς ότι θα σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, τις διεκδικήσεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, τις βλέψεις για την «Γαλάζια πατρίδα», την αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ, την τήρηση των διεθνών Συνθηκών κλπ.
Την πρόσκληση αυτή της Ελλάδας, η Τουρκία πιθανότατα θα την απορρίψει, γιατί άλλοι είναι οι στόχοι της, αλλά εάν την απορρίψει θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα στην διεθνή κοινή γνώμη, ότι ο πραγματικός της στόχος δεν είναι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου, όπως ισχυρίζεται, αλλά η επέκταση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο εις βάρος της Ελλάδας και δεν θα μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι θέλει δήθεν «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο, μία θέση που ίσως θεωρείται και «δίκαιη» από διαφόρους άλλους παράγοντες, που έχουν λόγο στο Αιγαίο και ότι αυτή η διεθνής έκθεση της Τουρκίας, θα αποτελούσε μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας, εις βάρος της Τουρκίας.
Αυτή η ερώτηση έγινε εκ μέρους μου, προς τον κ.Συρίγο, που είναι ειδικότερος εμού στα θέματα αυτά και όχι ότι υπάρχουν «μέλη της ελληνοτουρκικής φιλίας» στην εκδήλωση, που θέλουν δήθεν «συνεκμετάλλευση».
Ο κ. Συρίγος απέρριψε τη θέση αυτή ως «ασύμφορη» για την Ελλάδα, αλλά αυτή είναι η γνώμη του κ. Συρίγου και η δική μου αυτή που εξέθεσα. Το ποιός έχει δίκιο, θα φανεί στο μέλλον…
Παρακαλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα στην εφημερίδα σας, προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Ευάγγελος Τρίγκας
Δικηγόρος