Η Δημοτική Αρχή δείχνει να έχει χάσει τον δημοκρατικό βηματισμό της

Ο νομοθέτης αποφάσισε τον «Κλεισθένη» και με αυτό το σύστημα, της απλής αναλογικής διεξάχθηκαν οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές σε όλη τη χώρα. Ο πατραϊκός λαός ψήφισε την παράταξη του Κώστα Πελετίδη, με υψηλό ποσοστό, αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι ανανεώθηκε η δημοτική θητεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» -που ανέκαθεν ζητούσε απλή αναλογική- μιας παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, κόμμα που χαρακτηρίζεται από δημοκρατικές ευαισθησίες. Ως εδώ καλά.
Τι γίνεται όμως στην πράξη, στον Δήμο Πατρέων, αυτούς τους πρώτους 4,5 μήνες της νέας τοπικής διακυβέρνησης; Η Δημοτική Αρχή δείχνει να έχει χάσει τον δημοκρατικό βηματισμό της, οι θεσμοί που έπρεπε να προκύψουν δεν ήρθαν καν προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αποφάσεις που έχουν ληφθεί πλειοψηφικά από την αντιπολίτευση δεν υλοποιούνται από τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του. Ως σπιράλ, ανησυχούμε.
Για του λόγου το αληθές:
Παράδειγμα πρώτο: Εντός δύο μηνών από την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών Αρχών, όλοι οι Δήμοι της χώρας θα έπρεπε να αποκτήσουν «Συμπαραστάτη του Δημότη και Επιχείρησης». Στις μέχρι σήμερα συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων δεν ήρθε παρόμοιο θέμα ούτε καν προς συζήτηση.
Παράδειγμα δεύτερο: Σύμφωνα με το άρθρο 78 του νέου νόμου «στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από πέντε χιλιάδες κατοίκους συγκροτείται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται εντός δύο μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες». Στην Πάτρα ως σήμερα: καμία πρωτοβουλία, καμία απόφαση, καμία συγκρότηση.
Παράδειγμα τρίτο: Καμία Γνωμοδοτική Επιτροπή δεν έχει συγκροτηθεί από το νυν Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή έχει απαξιώσει τη χρησιμότητα και λειτουργία τους, σε μία εποχή που η σύγκλιση μεταξύ των παρατάξεων και η γνωμοδότηση αρμόδιων δημοτικών οργάνων είναι απαραίτητα όσο ποτέ πριν. Στο παρελθόν λειτουργούσαν πολλές τέτοιες επιτροπές.
Παράδειγμα τέταρτο: Σε πρόσφατη ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το μείζον θέμα του αμιάντου ψήφισε υπέρ της δημιουργίας επιτροπής υπό τον Δήμαρχο, που θα εξετάσει το θέμα. Η πρόταση ήταν της αντιπολίτευσης. Μήπως γι’ αυτό ο Δήμαρχος δεν έχει πάρει ακόμα καμία σχετική πρωτοβουλία;
Πέτρος Ψωμάς