Συντριβή ουκρανικού Boeing: «Εύχομαι να ήμουν εγώ στο αεροπλάνο» η απολογία του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης

Την απολογία του για την τραγωδία με τους 176 νεκρούς από την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing, επτά λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης πραγματοποίησε χθες στην ιρανική Βουλή ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης. Μιλώντας στους Ιρανούς βουλευτές και κατ’ επέκταση στον λαό του Ιράν, ο διάδοχος του Κασέμ Σουλεϊμανί, στράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, είπε ότι «στόχος των Φρουρών της Επανάστασης» είναι η ευημερία και η ασφάλεια του ιρανικού λαού και πρόσθεσε ότι «ορκίζομαι στα παιδιά μου, εύχομαι να ήμουν εγώ ο ίδιος μέσα στο αεροπλάνο και να πέσω και να καώ μαζί με τους αγαπημένους αυτούς ανθρώπους, αντί να παρακολουθώ από απόσταση».

Θεωρείται δεδομένο πλέον, καθώς το έχουν παραδεχτεί όλες οι πλευρές. Το ουκρανικό Boeing με τους 176 επιβαίνοντες δεν κατέπεσε εξαιτίας μηχανικής βλάβης, αλλά καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτόξευσε ο στρατός του Ιράν, λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση στις μονάδες του Ιράκ που φιλοξενούσαν αμερικανικές δυνάμεις. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι αν η κατάρριψη έγινε κατά λάθος και υπό ποιες συνθήκες ή αν πραγματοιήθηκε βάσει σχεδίου και ποιος ήταν ο στόχος της ενέργειας αυτής.

«Θέλαμε να δείξουμε ότι μπορούμε να πλήξουμε οποιοδήποτε σημείο επιλέγουμε εμείς», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, για τα πλήγματα αυτά που πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για τη δολοφονία τις 3 Ιανουαρίου του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η Τεχεράνη, που αρχικά απέρριπτε το ενδεχόμενο να το αεροσκάφος να έχει καταρριφθεί, δηλώνει απερίφραστα ότι ήταν ένα τραγικό γεγονός που συνέβη από λάθος. Τι συνέβη όμως; Η έρευνα συνεχίζεται, ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν και αυτοί δεν είναι άλλοι από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Ιράν. Γιατί εκτοξεύθηκε αντιαεροπορικός πύραυλος εναντίον του ουκρανικού Boeing, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης; Ήταν ανθρώπινο λάθος, λάθος του συστήματος ή εσκεμμένη ενέργεια; Και αν ήταν εσκεμμένη ενέργεια, έγινε με εντολή άνωθεν, ή κάποιος φανατικός πήρε την πρωτοβουλία για εκδίκηση;

Τα ερωτηματικά είναι πάρα πολλά. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος οτυ ιρανικού στρατού, τη στιγμή που απογειώθηκε και καταρρίφθηκε το ουκρανικό Boeing, το αντιαεροπορικό σύστημα είχε τεθεί σε βαθμό υψίστης ετοιμότητας, καθώς η Τεχεράνη φοβόταν τυχόν αντεπίθεση των Αμερικανών μετά την ομοβροντία πυραύλων στη βάση al Asad και στην Ιμπρίλ, στο Ιράκ. Η αγωνία των Ιρανών ήταν εμφανής, καθώς από την αρχή απείλησαν ότι θα εξαπολύσουν νέα επίθεση, αν δεχτούν αντίποινα με πυραύλους στο έδαφός τους. Τι συνέβη, όμως, και εκτοξεύθηκε ο πύραυλος εναντίον του Boeing, αρκετή ώρα μετά την ιρανική επίθεση στους αμερικανικούς στόχους;

Το γεγονός ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 147 Ιρανοί, ενισχύει το ενδεχόμενο του λάθους. Διότι ο «πόλεμος» με τις ΗΠΑ διεξάγεται κυρίως στον ψυχολογικό τομέα και στην προπαγάνδα. Η κυβέρνηση του Ιράν και οι Φρουροί της Επανάστασης, το τελευταίο που θα ήθελαν, ήταν να στρέψουν τον ιρανικό λαό εναντίον τους. Η κατάρριψη ενός αεροσκάφους με 176 ανθρώπους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν ιρανικής καταγωγής, προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στις σχέσεις της ηγεσίας, με τον ιρανικό λαό, όπως αποδείχθηκε και απο τις διαδηλώσεις που έγιναν χθες.

Άλλες οκτώ θεωρήσεις διαβατηρίων για ελεγκτές από τον Καναδά

Άλλες οκτώ θεωρήσεις διαβατηρίου εξέδωσε το Ιράν, σε μια ομάδα Καναδών αξιωματούχων έπειτα από τη φονική συντριβή αεροπλάνου κοντά στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τον Καναδό υπουργό Εξωτερικών, Φρανσουά – Φιλίπ Σαμπάν, τα περισσότερα μέλη της ομάδας θα πρέπει να βρίσκονται στην Τεχεράνη τη Δευτέρα.

Ο Σαμπάν έγραψε στο Twitter πως τρεις αξιωματούχοι της ομάδας ταχείας ανάπτυξης έφθασαν στο Ιράν το Σάββατο προκειμένου να στήσουν μια βάση επιχειρήσεων και πως άλλοι οκτώ θα μεταβούν εκεί τη Δευτέρα. Το τελευταίο μέλος της ομάδας θα φθάσει στην Άγκυρα τη Δευτέρα.

«Αναμένουμε πως η ομάδα θα βρίσκεται σε πλήρη σύνθεση στο σημείο για να κάνει τη σημαντική δουλειά της μέχρι τις 14 Ιανουαρίου», είπε ο Σαμπάν.

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι στην τελετή μνήμης στο Τορόντο

Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Τορόντο για μια επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα του ουκρανικού επιβατηγού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε στο Ιράν, μια καταστροφή στην οποία σκοτώθηκαν 57 Καναδοί, πολλοί ιρανικής καταγωγής. Στο Τορόντο, ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά μια πανεπιστημιακή αίθουσα εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή του.

«Όλοι είναι θυμωμένοι, όλοι είναι ανάστατοι. Δεν έχω δει έτσι τους Ιρανούς από το 1979, την επανάσταση», δήλωσε ο Μεχρντάντ Αριανετζάντ, διευθύνων σύμβουλος της Tirgan, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που οργάνωσε την επιμνημόσυνη τελετή.

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη σ’ αυτόν τον κόσμο», είπε ο Μασούντ Νικνάμ, ο αδελφός του οποίου Φαρχάντ Νικνάμ, οδοντίατρος, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών από το Τορόντο, σκοτώθηκε στο δυστύχημα.