Σημίτη, Παπανδρέου ή Βενιζέλο προτείνει για πρόεδρο Δημοκρατίας η Φώφη Γεννηματά

Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μίλησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι «ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην ομιλία στη συνεδρίαση στελεχών για τον προγραμματισμό δράσεων και στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Μέσα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, μετά από δέκα χρόνια πόλωσης, διχασμού, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το πολιτικό σύστημα».

«Έχει την ευκαιρία ο κύριο Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης. 

Ευθύς εξαρχής έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».

«Η  θέση μας αυτή  δεν αποτελεί προϊόν κομματικής περιχαράκωσης ή παραταξιακής ιδεοληψίας. Πηγάζει από την ειλικρινή πίστη μας στο θεσμικό βάρος του ρόλου που μπορεί και πρέπει να επιτελεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συντάγματος».

«Αποτελεί εξάλλου παράδοση των τελευταίων δεκαετιών να προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη από αυτή που κυβερνά και τον προτείνει.

Αν ο κύριος Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κύριος Τσίπρας με την Συνταγματική Αναθεώρηση και να εκλέξει Προέδρου της Δημοκρατίας με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε θα μας βρει απέναντι.

Και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε την δική μας πρόταση προσώπου με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα.

Στην παρούσα φάση δεν έχει κανένα νόημα η ονοματολογία, αποπροσανατολίζει τη συζήτηση».

Ακόμα σχετικά με τα εθνικά θέματα δήλωσε:

«Το 2020 είναι και μια χρονιά κρίσιμη για τα Εθνικά μας θέματα. Η Τουρκία απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν πρόκειται για τις «γνωστές» κατά καιρούς προκλήσεις και απειλές. Η παράνομη συμφωνία της με την επηρεαζόμενη από αυτήν Κυβέρνηση της Λιβύης, αναβαθμίζει την τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο επιθετικών κινήσεων. Έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου εκδήλωσης του τουρκικού επεκτατισμού, στην καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Είναι η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, που καθόρισε τον ρόλο και την ισχύ της χώρας μας στην Μεταπολίτευση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν δίχασαν ποτέ τους Έλληνες και το πολιτικό σύστημα. Τις κρίσιμες στιγμές, διατήρησαν αρραγές το εθνικό μέτωπο. Γιατί μόνο όταν υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή, να διεκδικεί τη στήριξη των συμμάχων της και να μεταδίδει ενότητα και αυτοπεποίθηση στον λαό. Την ίδια στάση επέδειξαν στη συνέχεια οι τρεις επόμενοι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος».

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να προχωρήσει μόνος του στα κρίσιμα Εθνικά θέματα. Αρνήθηκε την πρόταση μας για Εθνική Γραμμή. Αρνήθηκε την πρότασή μας για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις δεν τον δικαιώνουν.  Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο δημιούργησε εύλογο προβληματισμό και ανησυχία στον Ελληνικό λαό. Δεν προβλήθηκαν όπως έπρεπε οι Εθνικές μας θέσεις απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα».

«Απέναντι στον κ. Τραμπ που έχει αποδείξει ότι κινείται μόνο με βάση το “δίκαιο των ισχυρών”, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει διαρκώς να τονίζει την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά μας για την πλήρη υπεράσπιση των Εθνικών μας δικαιωμάτων. Ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα τα προασπίσει η χώρα μας με τον αντίστοιχο και ανάλογο τρόπο που θα προσβληθούν από άλλη πλευρά. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ.

Να θυμίζει ότι μας συνδέουν σχέσεις συμμαχίας και όχι υποτέλειας. Και ότι αν ανέχονται από την Τουρκία παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εις βάρος μας, αυτό θα αποτελεί άλλη μια τεράστια πηγή προβλημάτων και ανασφάλειας στην περιοχή, γιατί δεν θα γίνει αποδεκτό. Με ότι αυτό συνεπάγεται».

«Είναι ώρα να συνεννοηθούμε οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και  αποφασιστικότητα. Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

Τέλος αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε:

«Μας παρέδωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης την πρότασή του για τον νέο εκλογικό νόμο. Την απορρίπτουμε και την καταψηφίζουμε. Εμείς τη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών που μετατρέπει μειοψηφίες στο λαό, σε κυβερνητικές αυτοδύναμες πλειοψηφίες, δεν τη δεχόμαστε. Είναι ένα άδικο σύστημα που απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κυρίου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Αγωνιούν ότι πολύ σύντομα ο ελληνικός θα αντιληφθεί ότι γλύτωσε από το χείρον αλλά δε βρήκε το βέλτιστο. Για άλλη μια φορά η Νέα Δημοκρατία υπονομεύει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα έχει σήμερα-όσο ποτέ-ανάγκη από ισχυρές και ικανές Κυβερνήσεις που στηρίζονται σε ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Που έχουν την δύναμη  να εγγυηθούν ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό μας, αυτή την προοπτική εξασφαλίζει η δική μας πρόταση».