Εάν ο Πρίγκιπας Χάρι μπορεί να πάρει “διαζύγιο” από την οικογένειά του, μπορείς και εσύ

Δεν προκαλεί έκπληξη που η απόφαση του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ να “αποχωρήσουν” από τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου και να μετεγκατασταθούν στη Βόρεια Αμερική έχει απογοητεύσει και σοκάρει τον Οίκο του Ουίνδσορ. Ουσιαστικά, αυτό που ανακοίνωσαν ο Χάρι και η Μέγκαν ισοδυναμεί με διαζύγιο.

Οι άνθρωποι συνήθως υποστηρίζουν πως όταν τα μέλη μιας οικογένειας δεν τα βρίσκουν, οφείλουν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να ξεπεράσουν όσα τους χωρίζουν. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό πάντα. Αν και τα βασιλικά διαζύγια δεν είναι τόσο συχνά, αρκετοί ειδικοί συμφωνούν πως η διάσταση πολλές φορές είναι η καλύτερη λύση σε τοξικές οικογενειακές σχέσεις.

Στους “κοινούς θνητούς” τρεις είναι συνήθως οι αιτίες ενός τέτοιου διαζυγίου από την οικογένεια.

Αποξένωση: Όταν ένα παιδί παραμελείται ή κακοποιείται είναι ένας καλός λόγος για να χωρίσει από την οικογένεια.

Αλλοτρίωση: Όταν μετά από χωρισμό των γονιών, ο ένας από τους δύο προσπαθεί να πείσει το παιδί να αποδεσμευτεί από τον άλλο γονιό.

Περιθωριοποίηση: Όταν το παιδί είναι περιθωριοποιημένο και υφίσταται διαφορετική/εχθρική συμπεριφορά από τα άλλα μέλη της οικογένειας. Επίσης, μπορεί να μη γίνεται αποδεκτό από την οικογένεια, με αποτέλεσμα να νιώθει ότι δεν ανήκει σε αυτήν.

Είναι ασαφές ποιος από αυτούς τους παράγοντες επηρέασαν τον Χάρι και τη Μαρκλ να αποδεσμευτούν από τη βασιλική οικογένεια. Αυτό που είναι σίγουρο, πάντως, είναι πως η συμμετοχή τους στη βασιλική οικογένεια είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές τους για να φτάσουν στο σημείο να ανακοινώσουν την “αποχώρησή” τους.

Ανεξαρτήτως των κινήτρων, ο υποδειγματικός και ευγενικός τρόπος με τον οποίο ανακοίνωσαν την απόφασή τους έχει τη σημασία του.

Κατ’ αρχάς, είναι σαφές πως το ζευγάρι δεν βιάστηκε να αποφασίσει εν μέσω των χριστουγεννιάτικων εορτών. Το αντίθετο. Επέλεξαν να περάσουν τις γιορτές τους στο Βανκούβερ, όσο μακριά γίνεται από τη βασιλική οικογένεια. Είχαν αρκετό χρόνο για να πάρουν μια ψύχραιμη απόφαση.

Στη συνέχεια, και εφόσον αντιλήφθηκαν ότι μένοντας στην οικογένεια δεν θα είχαν τον απαραίτητο χώρο για να επικεντρωθούν σε όσα τους ενδιαφέρουν, ο Χάρι και η Μέγκαν ανέλαβαν πρωτοβουλία χωρίς να ζητήσουν την άδεια των Ουίνδσορ. Ίσως, για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Χάρι πήρε την ευθύνη να αποφασίσει για τη ζωή του χωρίς να συμβουλευτεί τον πατέρα ή τη γιαγιά του.

Είναι φυσικό επόμενο για μια οικογένεια, όσο αυστηρή και χειριστική και αν είναι, να έρχεται σε σύγκρουση με ένα μέλος της, συνήθως το “μαύρο πρόβατο”, που έχει πάρει μια μονομερή απόφαση. Ωστόσο, είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Είτε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν δεσποτικό πατέρα ή ένα αυταρχικό αφεντικό, πρέπει να σταθείς στα πόδια σου. Τίποτα καλό δεν πρόκειται να βγει αν, σε μια τέτοια κατάσταση, προσπαθήσεις να διαπραγματευτείς την απόφασή σου.

Εν τέλει, ο Χάρι και η Μέγκαν πήραν μια μεγάλη απόφαση. Αντί να κάθονται και να λένε στους δημοσιογράφους πόσο ασφυκτιούν στη βασιλική οικογένεια, πήραν πρωτοβουλία να αλλάξουν την κοινή ζωή τους και με μια αξιοπρεπή δήλωση ζήτησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον Οίκο του Ουίνδσορ… από απόσταση.

Δεν επιλέγουμε ποτέ την οικογένεια στην οποία γεννιόμαστε και δεν χρειάζεται πάντα να ανεχόμαστε τις συμπεριφορές που δεν αντέχουμε. Κάποιες φορές, ένα “διαζύγιο” από την οικογένεια, όπως αυτό που αποφάσισαν ο Χάρι και η Μέγκαν, είναι η δύσκολη αλλά σωστή λύση.