Αρχισαν οι πρώτες εγκρίσεις επενδύσεων από ιδιώτες ύψους 3,2 δισ

Τέλος η γραφειοκρατία με πληρωμές σε τρεις μήνες – Επισπεύδονται μικρά και μεγάλα επενδυτικά σχέδια ύψους 3,2 δισ.

Οι πρώτες εγκρίσεις για την εξέλιξη επενδυτικών σχεδίων με την υπογραφή του ιδιωτικού τομέα είναι γεγονός. Την προηγούμενη εβδομάδα άναψε πράσινο φως από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε οκτώ υποθέσεις ώστε να δοθούν οι σχετικές φοροαπαλλαγές στις εταιρείες που πιστοποιημένα έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση τουλάχιστον του 50% του επενδυτικού τους σχεδίου.

Μια διαδικασία που αναμένεται να επισπεύσει ακόμα περισσότερο τις εντάξεις και αποπληρωμές εκ μέρους του Δημοσίου ενισχύσεων σε μικρές και μεγάλες επενδύσεις στις οποίες θέλουν να προχωρήσουν εταιρείες και επενδυτικά σχήματα μειώνοντας τον αναγκαίο χρόνο από 3 με 4 χρόνια, που είναι σήμερα, στους 3 μήνες!

Ενδεικτικό της στόχευσης της ηγεσίας του υπουργείου είναι το γεγονός ότι στο β’ εξάμηνο της χρονιάς έχουν υπερτριπλασιαστεί οι επιδοτήσεις-φοροαπαλλαγές και οι επιστροφές εγγυητικών σε έργα που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο φτάνοντας τα 153 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούσαν 143 έργα (έναντι 45 εκατ. ευρώ σε 91 έργα στο α’ εξάμηνο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).

Παράλληλα έχουν επισπευστεί οι διαδικασίες και για την ένταξη νέων επενδυτικών σχεδίων. Ηδη μέσα από τα προγράμματα Νέας Επιχειρηματικότητας και Γενικής Επιχειρηματικότητας έχουν ενταχθεί 180 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ! Πρόκειται για επενδύσεις που θα κάνουν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιχειρείν, σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Επιπρόσθετα όμως είναι και οι στρατηγικές επενδύσεις όπου, πέραν των εξελίξεων στο Ελληνικό, έχουν δρομολογηθεί εννέα μεγάλα έργα συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ!

«Η κυβέρνηση, όπως υποσχέθηκε από την πρώτη στιγμή, προχωρεί στη μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας και στην αφαίρεση φόρτου από τις επιχειρήσεις», σημειώνει σε δήλωσή του στο «business stories» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης. Και προσθέτει: «Εως πριν από μία εβδομάδα όταν μια επιχείρηση ήθελε να ελεγχθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεών της ως προς την υπαγωγή της στον αναπτυξιακό νόμο, έπρεπε να κάνει αίτηση στο υπουργείο και να περιμένει τη σύσταση μιας τριμελούς επιτροπής η οποία θα έλεγχε την επένδυσή του. Προβλεπόμενος χρόνος, περίπου 24 μήνες. Από την περασμένη Δευτέρα και μετά, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που περιγράφονται στην Κοινή μας Υπουργική Απόφαση με τον κ. Βεσυρόπουλο και στη δική μου Υπουργική Απόφαση, η ενδιαφερόμενη εταιρεία μπορεί να προσλάβει συγκεκριμένες ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και να προχωρήσει άμεσα ο σχετικός έλεγχος ώστε να πάρει τα χρήματα που τους χρωστάμε. Ετσι, μια επιχείρηση γλιτώνει ως και 24 μήνες καθυστέρηση».

Οι πρώτες εγκρίσεις
Οι πρώτες εταιρείες που χρησιμοποίησαν τη νέα ρύθμιση ώστε να επισπεύσουν τις διαδικασίες της πιστοποίησης υλοποίησης του 50% των επενδυτικών τους σχεδίων ώστε να λάβουν το πρώτο μέρος των φοροαπαλλαγών που δικαιούνται με βάση τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο είναι:

■ Η εταιρεία ζυμαρικών Μέλισσα Κίκιζας για την επένδυση ύψους 13,53 εκατ. ευρώ που έκανε για τον νέο μύλο σιμιγδαλιού στο εργοστάσιο της Νίκαιας στη Λάρισα. Για τη συγκεκριμένη επένδυση η εταιρεία, με βάση τον αναπτυξιακό νόμο του 2016 ,πρέπει να πάρει φορολογική απαλλαγή ύψους 4,73 εκατ. ευρώ. Με την πιστοποίηση υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου, μετά τη βεβαίωση που υπογράφουν ορκωτός ελεγκτής, πολιτικός μηχανικός και μηχανολόγος μηχανικός, εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η ωφέλεια του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής ύψους 1,58 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού εγκεκριμένου ποσού.
■ Η Βίκος Α.Ε. της οικογένειας Σεπετά για δύο επενδύσεις που πραγματοποίησε. Η πρώτη αφορά την επέκταση μονάδας φιαλών και καπακιών PET, ύψους 3 εκατ. ευρώ, και η δεύτερη την επέκταση μονάδας εμφιάλωσης, συνολικού ύψους 10,87 εκατ. ευρώ. Με την πιστοποίηση υλοποίησης του 50% των δύο ξεχωριστών επενδυτικών σχεδίων, όπως βεβαιώνεται από ορκωτό ελεγκτή, πολιτικό μηχανικό και μηχανολόγο μηχανικό, πλέον η Βίκος λαμβάνει φορολογική απαλλαγή ύψους 351.000 ευρώ (το 1/3 εκ συνόλου 1,05 εκατ. ευρώ) και 1,27 εκατ. ευρώ (το 1/3 εκ συνόλου 3,81 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα για κάθε επένδυση.
■ Η Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια για την επέκταση της μονάδας διέλασης αλουμινίου στη Λάρισα, μια επένδυση συνολικού ύψους 13 εκατ. ευρώ (7,2 εκατ. ευρώ η συμβατική επέκταση και 5,8 εκατ. ευρώ η χρηματοδοτική μίσθωση). Με την πιστοποίηση υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου πλέον η Cosmos, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παίρνει φορολογική απαλλαγή έως 840.000 ευρώ, που είναι και το 1/3 της συνολικής φορολογικής απαλλαγής ύψους 2,52 εκατ. ευρώ που δικαιούται.
■ Η Μάντζαρης Α.Ε. για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και την επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας της στην Κορινθία, συνολικού ύψους 3,4 εκατ. ευρώ. Εγκρίθηκε φορολογική απαλλαγή περίπου 511.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής ενίσχυσης υπό τη συγκεκριμένη μορφή, ύψους 1,53 εκατ. ευρώ.
■ Η Lamda Hellix Α.Ε., που θεωρείται από τις σημαντικότερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών data center στη χώρα μας, για την επένδυση 3,8 εκατ. ευρώ για την επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας υπολογιστικών συστημάτων στο Κορωπί. Μετά τη βεβαίωση υλοποίησης του 50% της επένδυσης εγκρίθηκε να πάρει φοροαπαλλαγή περίπου 381.000 ευρώ (το 1/3 εκ του συνόλου του 1,14 εκατ. ευρώ που θα πάρει τελικά).
■ Η Marbella Α.Ε. για την επένδυση συνολικού ύψους 6,91 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ομώνυμου τετράστερου ξενοδοχείου που διαθέτει στην Κέρκυρα σε πεντάστερο. Η φοροαπαλλαγή που θα πάρει μετά την πιστοποίηση υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου είναι κοντά στα 806.000 ευρώ από το σύνολο των 2,41 εκατ. ευρώ που θα πάρει συνολικά μετά την πιστοποίηση ολοκλήρωσης της επένδυσης, με βάση τον αναπτυξιακό νόμο.
■ Η Ερμού 15-17 Α.Ε. (πρώην Meditelia Α.Ε.) για τη δημιουργία του τετράστερου ξενοδοχείου «Elia Ermou Athens Hotel» στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας που άνοιξε τις πύλες του περίπου πριν από έναν χρόνο. Το επενδυτικό σχέδιο που είχε υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έφτανε σχεδόν τα 6,25 εκατ. ευρώ και με την υπαγωγή του στον αναπτυξιακό νόμο δικαιούται φορολογική απαλλαγή συνολικού ύψους 1,26 εκατ. ευρώ. Πλέον με την πιστοποίηση υλοποίησης του 50% της επένδυσης μέσω των βεβαιώσεων ορκωτού λογιστή, πολιτικού μηχανικού και μηχανολόγου μηχανικού, το υπουργείο ενέκρινε το δικαίωμα φοροαπαλλαγής έως τα 421.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνόλου.

Ολες οι παραπάνω υποθέσεις εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια και επισπεύστηκαν άμεσα με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης τον περασμένο μήνα που εξειδίκευε τη ρύθμιση που πέρασε με τον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο, σύμφωνα με την οποία αρκεί η υπογραφή ορκωτών λογιστών ή μηχανικών για την πιστοποίηση υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Ενα πολύτιμο bypass των δημόσιων υπηρεσιών που οδηγούσε σε καθυστέρηση τουλάχιστον τριών ετών.

Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 3.000-4.000 τέτοιες υποθέσεις είναι κολλημένες. «Ο στόχος είναι να επιταχύνουμε γενικώς τις διαδικασίες σε επενδύσεις, είτε αυτές είναι οι λεγόμενες στρατηγικές, είτε οι μικρές και μεσαίες που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στη χώρα», εξηγούσε στο «b.s.» πηγή από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. «Από τη στιγμή που θα υποβάλουν την αίτηση τους για υπαγωγή σε κάποιο πρόγραμμα έως την έγκριση και αργότερα την αποπληρωμή-ενίσχυση τους», συμπληρώνει.

Οι στρατηγικές επενδύσεις
Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις, πέραν του Ελληνικού, η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα την ένταξη έξι σημαντικών πρότζεκτ που προέρχονται κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνολικού ύψους 1,05 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για:

■ Την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα, της Noval Property ΑΕΕΑΠ του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ.
■ Την ανάπτυξη τουριστικού θέρετρου με το όνομα «Costa Nopia» σε έκταση 1.130 στρεμμάτων, στην περιοχή του Κισσάμου Χανίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης της εταιρείας Cretan Sun And Sea Development Α.Ε., του ομίλου Λεπτός, φτάνει τα 303 εκατ. ευρώ.
■ Την ανάπτυξη τουριστικού θέρετρου με τον τίτλο Cape Tholos σε έκταση 1.400 στρεμμάτων στην περιοχή Θόλος Καβουσίου, στο Λασίθι. Το επενδυτικό σχέδιο της Maris Hotels S.A., του ομίλου Μεταξά, φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ.
■ Την ανάπτυξη Εμπορικού Κέντρου και Κέντρου Αναψυχής στη Μεταμόρφωση Αττικής της εταιρείας Panita LTD, του κ. Π. Κωνσταντίνου που δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα, συνολικού ύψους 93,5 εκατ. ευρώ.
■ Την ανάπτυξη 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 177 MW στους Νομούς Σερρών και Βοιωτίας από τις εταιρείες East PV Α.Ε. και Notias S.A. του γαλλικού ομίλου Total Eren S.A., συνολικού κόστους 172 εκατ. ευρώ.
■ Την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 284 MW σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, της εταιρείας Consortium Solar Power Systems S.A., συνολικού κόστους 214 εκατ. ευρώ.

Αδειοδοτούνται
τρία μεγάλα projects

Επιπρόσθετα τρεις άλλες μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, έχουν μπει στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Στην περίπτωση του Elounda Hills, του επενδυτικού σχεδίου ύψους 450-600 εκατ. ευρώ του Ρώσου μεγιστάνα Βιτάλι Μπορίσοφ, αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα ανοίξει τον δρόμο στην υλοποίηση της επένδυσης. Επειτα εκδόθηκε η πρώτη οικοδομική άδεια για το Kilada Hill» στην Ερμιονίδα, το επενδυτικό πρότζεκτ ύψους 400 εκατ. ευρώ του ομίλου Dolphin Capital Investors, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των εργασιών. Η τρίτη επένδυση αφορά την ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας στη Μύκονο υπό τον τίτλο Blue Iris από την AGC Equity Partners. Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ) της στρατηγικής επένδυσης, ύψους 60 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης και πλέον θα προωθηθεί στο ΣτΕ το απαραίτητο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.