Προς διπλές εκλογές το 2020 ή το 2021- Ο εκλογικός νόμος και ο εορτασμός της επανάστασης του 1821

Óôéãìéüôõðï áðü ôçí óõíÜíôçóç ôïõ ðñùèõðïõñãïý ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç ìå ôïí Éóñáçëéíü ïìüëïãï ôïõ ÌðÝíôæáìéí ÍåôáíéÜ÷ïõ ,ÐÝìðôç 2 Éáíïõáñßïõ 2020 (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Τέλος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου σηματοδότησαν οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Η εξέλιξη αυτή που προκύπτει από την άρνηση της Φώφης Γεννηματά να συναινέσει στον εκλογικό νόμο ( το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση εδώ ) που προβλέπει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος με ποσοστό 37,5% ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για διπλές εκλογές.

 

Το ερώτημα είναι, φυσικά, “πότε;”. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πει σε έναν εκ των πολιτικών αρχηγών με τους οποίους συναντήθηκε την Παρασκευή πως σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, φαντάζει ολοένα και λιγότερο πιθανό. Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται εκλογικά σενάρια με τη συνδρομή του αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιθανό να αναζητήσει “παράθυρο” ευκαιρίας ώστε να “κάψει” την απλή αναλογική και να κερδίσει μια “καθαρή” τετραετία.

Λέγεται πως οι συνθήκες τον βολεύουν όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει ακόμα τον βηματισμό του μετά το συνέδριο του Μαϊου, ωστόσο είναι βέβαιο πως πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Εφόσον προχωρήσει το σενάριο προσφυγής στη Χάγη με συνυποσχετικό με την Τουρκία ή υπάρξει κάποια πολύ σοβαρή στρατιωτικού τύπου εμπλοκή ( ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο στις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον), ο λόγος προσφυγής στις κάλπες θα είναι αυτός ακριβώς. Η διεκδίκηση “καθαρής” εντολής για πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, είναι και ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός θέλει έναν “προβλέψιμο” σύμμαχο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι πληροφορίες θέλουν την πιθανότητα να εκδηλωθούν κινήσεις στα ελληνοτουρκικά να εστιάζεται εντός του 2020 ή το αργότερο το 2021. Είναι, δηλαδή, πιθανό να εντείνεται η συζήτηση για τη Χάγη ή να κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα ενώ στην Ελλάδα θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Ίσως γι αυτό η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εκδηλώσεις που έχει αναλάβει η επιτροπή υπό την Γιάννα Αγγελοπούλου.

Κάτι τέτοιο, φυσικά, εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους, καθώς είτε ο εορτασμός θα λάβει “σκληρά” εθνικά χαρακτηριστικά, είτε θα απαξιωθεί μέσα στο κλίμα μιας σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης.

Με δεδομένη την άρνησή τους, η ΝΔ δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται ώστε να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση -σενάριο που δεν έπαιξε ποτέ επί πραγματικού. Ως εκ τούτου, αναγκαστικά, θα μεσολαβήσουν εκλογές με απλή αναλογική.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση και το υπ. Εσωτερικών προχωρά στις σχετικές διαδικασίες για τον εκλογικό νόμο ο οποίος από απόψε (βράδυ Παρασκευής) τίθεται σε δημόσια διαβούλευση σε μια διαδικασία-εξπρές που θα διαρκέσει τρεις ημέρες.
Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 22 του μηνός, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρήσει για το Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Παρεμπιμπτόντως, να σημειωθεί ότι κατόπιν αυτού, επισπεύδονται και οι ανακοινώσεις για το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προηγηθεί ο εκλογικός νόμος και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το όνομα που θα προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης.

«Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση» δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε» δήλωσε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά.

Το σενάριο για διπλές εκλογές

Ετσι, πλέον με αυτά τα δεδομένα οι επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν, είναι πιθανόν να είναι διπλές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εξελέγη πρωθυπουργός μόλις πριν 7 μήνες, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Ωστόσο, δέχεται και εισηγήσεις για εκλογές σχετικά άμεσα, το ερχόμενο φθινόπωρο. Πλην όμως, η προοπτική αυτή δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες καθώς δεν θα έχει ξεδιπλωθεί η κυβερνητική στρατηγική ως τότε. «Πρέπει ο κόσμος να έχει νιώσει στην τσέπη του τις αλλαγές, να έχουν προλάβει οι υπουργοί να παράξουν έργο και να έχουν έρθει επενδύσεις, ώστε να γίνει αντιληπτή η διαφορά αλλαγής σελίδας» λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν το σενάριο να στηθούν κάλπες το 2021, δύο χρόνια μετά την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου 2019, την χρονιά που θα διεξάγονται και οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr