ΠΑΤΡΑ: Ευθύνες στους γονείς για τις καταλήψεις σχολείων από τους Καθηγητές – Ευθύνη και των εκπαιδευτικών

Ολοι έχουμε ευθύνη γι’ αυτό το σχολείο που έχουμε σήμερα. Η παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και το κλείσιμο των σχολείων δεν θα έπρεπε να επιτρέπουμε να συμβαίνει ακόμα και ως ύστατη επιλογή όταν συντρέχουν λόγοι».
Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας Σπύρος Ψαρράς είναι κάθετος στο θέμα αυτό με αφορμή τις πολυήμερες καταλήψεις στα σχολεία οι οποίες συνεχίστηκαν και χθες λόγω των επετειακών εκδηλώσεων για τον Τεμπονέρα.
Υπήρξαν λύκεια στην Πάτρα που δεν άνοιξαν μετά τις 15νθήμερες διακοπές των εορτών. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αγανάκτηση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών οι οποίοι ζητούν να ληφθούν μέτρα.
«Είναι ένα φαινόμενο που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία αναίτια και με ότι αυτό συνεπάγεται για το σχολείο και τους μαθητές μας» μας είπε ο κ. Ψαρράς προσθέτοντας:
«Πρέπει να δούμε ποια είναι η βαθύτερη αιτία για όλη αυτή την κατάσταση. Κι αυτή δυστυχώς πηγάζει από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και φυσικά τα λάθος μηνύματα που δίνουμε όλοι μας στα παιδιά. Βεβαίως και η πολιτεία έχει τις ευθύνες της διότι δεν έχει φροντίσει, διαχρονικά, να φτιάξει ένα σχολείο που θα είναι ελκυστικό στους μαθητές και θα το αγαπούν. Κι όταν λέω πολιτεία βάζω κι εμάς τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της ευθύνης διότι δεν επιτελούμε τον ρόλο που πρέπει. Εχουμε φτιάξει ένα σχολείο που δεν είναι τίποτε περισσότερα από τον προθάλαμο της εισαγωγής στα πανεπιστήμια».

Ο κ. Ψαρράς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο ρόλο των γονέων. «Οι γονείς πρέπει να είναι μέσα στο σχολείο, πάντα στο επιτρεπτό πλαίσιο, και να ενημερώνονται. Οχι να τους κυνηγάμε να τους βρούμε και να τους ενημερώσουμε για την πορεία των παιδιών τους. Να συμβουλεύονται το σχολείο διότι η εκπαιδευτική διαδικασία δεν θα πρέπει να σταματάει με το χτύπημα του κουδουνιού και τη λήξη του μαθήματος. Πρέπει να συνεχίζεται στο σπίτι. Ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που ζούμε η συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων πρέπει να είναι σε συστηματική βάση. Ετσι θα φτιάξουμε ένα καλύτερο σχολείο με ενημερωμένους και σωστά εκπαιδευμένους μαθητές ώστε να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις».
Καταλήγοντας ο κ. Ψαρράς αναγνωρίζει για την όλη κατάσταση και την ευθύνη των εκπαιδευτικών. «Μέχρι να πετύχουμε τα παραπάνω η ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση μοιραία μοιράζεται και σ’ εμάς τους εκπαιδευτικούς. Ο εκπαιδευτικός δεν διδάσκει μόνον την διδακτική ύλη αλλά διδάσκει και ήθος και χαρακτήρα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Εχουμε τη δύναμη και μπορούμε να εργαστούμε σωστά με τους μαθητές μας. Πρέπει λοιπόν σε αγαστή συνεργασία με τους γονείς , τα μαθητικά συμβούλια, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να έχουμε ένα ουσιαστικό πλαίσιο συνεργασίας και συνεννόησης. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα φαινόμενα αυτά. Πρέπει όλοι να θέλουμε τα σχολεία μας ανοιχτά».