Η κοινωνία γυρίζει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ – Χάνει 1 στους 5 ψηφοφόρους του Ιουλίου

Μέσα σε έξι µήνες από τη διενέργεια των εκλογών και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τα στοιχεία των δηµοσκοπήσεων που έχουν διενεργηθεί πιστοποιούν µια δυσάρεστη για το κόµµα αυτό της Αριστεράς και τον Αλέξη Τσίπρα πραγµατικότητα.

Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη χάσει το 20% των πολιτών που τον είχαν ψηφίσει τον Ιούλιο. Και αυτό επιβεβαιώνεται από το ποσοστό των ψηφοφόρων του που αποδοκιµάζουν την πολιτική του, ενώ θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Ν.∆. πολιτεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το ποσοστό αυτό απώλειας, υπολογιζόµενο επί του εκλογικού αποτελέσµατος που είχε επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, συµπίπτει και µε τα ποσοστά που χάνει στην πρόθεση ψήφου των δηµοσκοπήσεων.

Ειδικότερα, σε έρευνα που είχε διενεργήσει τον Νοέµβριο η εταιρεία Opinion Poll, το 42% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν ήταν ικανοποιηµένο από τον τρόπο που το κόµµα αυτό ασκούσε αντιπολίτευση.

Μάλιστα, το 34,4% των ψηφοφόρων του αξιολογεί θετικά τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετωπίζει τα προβλήµατα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ένα 36% είναι ικανοποιηµένο από τις παρεµβάσεις και τη συνολική παρουσία του πρωθυπουργού.

grafima-syriza-91

Η ΚΡΙΤΙΚΗ

Το παραπάνω αρνητικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο µε τον οποίο ασκεί αντιπολίτευση θα πρέπει να συνδυαστεί µε τα ευρήµατα έρευνας, την ίδια περίοδο, της εταιρείας Marc, σύµφωνα µε τα οποία το 60,9% απαιτούσε να ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ πιο δηµιουργική κριτική, ενώ πιο επιθετική πολιτική ήθελε µόνο των 33,8% των ψηφοφόρων του.

Με άλλα λόγια, τα δύο τρίτα όσων είχαν ψηφίσει το κόµµα και τον Αλέξη Τσίπρα αποδοκίµαζαν τον τρόπο µε τον οποίο ασκούσε αντιπολίτευση και µόλις ένας στους τρεις ήθελε πιο επιθετική τη στάση του.

Τα στοιχεία αυτά και µε δεδοµένο ότι έξι µήνες µετά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιστρέφει στην παλιά τακτική του πολιτικού ακτιβισµού και της ανοχής απέναντι στις ακρότητες δείχνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται και περαιτέρω απώλειες.

Σε επίρρωση της εκτίµησης αυτής θα πρέπει να επισηµανθούν και ευρήµατα της ίδιας έρευνας της Marc. Σε σχετικό ερώτηµα, µόλις το 14,8% ανέφερε ότι στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 35,1% εξέφραζε την απογοήτευσή του και θυµό το 32,2% των ψηφοφόρων του του περασµένου Ιουλίου.

Ειδικώς όσον αφορά τον πολιτικό ακτιβισµό του ΣΥΡΙΖΑ και την επιστροφή του στις παλιές, ακραίες τακτικές, θα έπρεπε στην Κουµουνδούρου να λάβουν υπόψη τα αρνητικά γι’ αυτούς ευρήµατα.

Για παράδειγµα, στην έρευνα της Opinion Poll του Νοεµβρίου το 50,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ικανοποιηµένο µε την κατάργηση του ασύλου, για την οποία τόσο η Κουµουνδούρου όσο και τα προσκείµενα στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ ξεσήκωσαν θόρυβο µε ακραία επιχειρηµατολογία.

Στην έρευνα της Pulse, έναν µήνα µετά, τον ∆εκέµβριο, το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ότι στα ζητήµατα ασφαλείας η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επίσης, στο φλέγον ζήτηµα του Μεταναστευτικού, στη µεν έρευνα της Opinion Poll το ποσοστό αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής ανέρχεται στο 13,3%, στη δε έρευνα της Pulse του ∆εκεµβρίου το θετικό ποσοστό για την κυβέρνηση από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ παραµένει περίπου το ίδιο (10%).

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Οµως, µε δεδοµένα τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ο τρόπος που αντιµετωπίζει τα προβλήµατα η κυβέρνηση (34,4%) και οι παρεµβάσεις Μητσοτάκη (36%), εύλογα προκύπτει το συµπέρασµα ότι τα αρνητικά ποσοστά για την κυβέρνηση στο συγκεκριµένο πρόβληµα είναι διότι περιµένουν µια πιο αποφασιστική -και ίσως πιο επιθετική, κατά το πρότυπο των λοιπών Ευρωπαίων- πολιτική από αυτήν.

Άλλωστε, τόσο η επιθετική πλέον στάση των τοπικών κοινωνιών στο Μεταναστευτικό, όσο και τα αρνητικά ποσοστά των ψηφοφόρων της Ν.∆. για την πολιτική του κόµµατός τους στο θέµα αυτό επιβεβαιώνουν ουσιαστικώς ότι οι αρνητικές κριτικές των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται στον ίδιο λόγο για τον οποίο αποδοκιµάζουν την ήπια µεταναστευτική πολιτική και οι ψηφοφόροι της Ν.∆. Ακόµη, ένα ποσοστό 28% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση οι κινήσεις της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά (Pulse).

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Από τη σειρά αυτή των τελευταίων ερευνών των τάσεων της κοινής γνώµης προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα -ίσως και ο ίδιος- δεν έχουν επεξεργαστεί, έξι µήνες µετά, τους λόγους της µεγάλης τους ήττας τον Ιούλιο.

Πράγµατι, ορισµένα στοιχεία που αφορούν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικά της αδυναµίας της Κουµουνδούρου να αντιληφθεί τα στοιχειώδη και να αναπροσαρµόσει αναλόγως την αντιπολιτευτική της πολιτική. Πρώτον, το 40,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει δηµιουργηθεί ένα νέο, πιο αισιόδοξο κλίµα για την ανόρθωση της οικονοµίας (Opinion Poll).

∆εύτερον, ένα 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κυβερνητική πολιτική στα ζητήµατα της οικονοµίας είναι στη σωστή κατεύθυνση (Pulse).

Τα ευρήματα που έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη λάθος πολιτική στρατηγική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αλλαγές αντιλήψεων που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία, είναι τα εξής: Το 59,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν έχουν σημασία πλέον οι διαχωρισμοί σήμερα μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς.

Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το κυρίαρχο κόμμα της Αριστεράς μπορεί να χάσει και άλλους ψηφοφόρους. Κάτι που εξαρτάται βεβαίως από την κυβερνητική πολιτική, αλλά κυρίως από το αν είναι αποφασισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στις… ρίζες του (Οpinion Poll).

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Το 44% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται την επιχειρηματολογία του κόμματος που είχε ψηφίσει και δεν θεωρεί ότι, όσον αφορά στα ζητήματα ασφάλειας, οικοδομείται αστυνομικό κράτος και κράτος αυταρχισμού.

Δηλαδή σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν την επιχειρηματολογία των στελεχών του και των φίλα προσκείμενων σε αυτόν ΜΜΕ (Opinion Poll).

Όσο λοιπόν συνεχίζει τη σχετική επικοινωνιακή τακτική» ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα τον εγκαταλείπουν ψηφοφόροι, που, όπως υπογραμμίστηκε πιο πάνω, σε ποσοστό 20% θεωρούν σωστή την κυβερνητική πολιτική στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Το 20,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το κόμμα αυτό δεν μπορεί να μετατραπεί σε κόμμα σύγχρονης Κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας (Opinion Poll). Μια τέτοια λαϊκή πεποίθηση είναι βέβαιο ότι ανοίγει τον δρόμο της μετακίνησης του συγκεκριμένου ποσοστού στο μέλλον τόσο προς τη Ν.Δ. -στο μέτρο που θα θεωρείται ότι το κυβερνών κόμμα καλύπτει διευρυμένο ιδεολογικό χώρο- όσο και προς το ΚΙΝ. ΑΛ.

Σημειωτέον ότι εκ των παραπάνω ευρημάτων πρέπει να θεωρείται συμπαγές ένα ποσοστό 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ήδη μετανιώσει για την ψήφο του τον Ιούλιο. Αλλωστε, σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται καθηλωμένος μεταξύ 24% και 25%, κάτι που σημαίνει απώλεια τουλάχιστον 6 ποσοστιαίων μονάδων από το εκλογικό του αποτέλεσμα.

Η απώλεια αυτή αντιστοιχεί στο 20% των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του, όπως κατέδειξαν τα επιμέρους στοιχεία των ερευνών που αναλύθηκαν ανωτέρω.