Ευρεία συναίνεση στα εθνικά θέματα βλέπει το Μαξίμου μετά τις χθεσινές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ευρεία συναίνεση στα εθνικά θέματα βλέπει το Μαξίμου μετά τις χθεσινές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς παρά τις επιμέρους διαφορές όλοι συμφωνούν τόσο με τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας όσο και με την ανάγκη να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι με την Τουρκία – δίαυλοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις δύο χώρες σε συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη στο μέλλον. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν αποκλείει και εισροές ψήφων από άλλα κόμματα στον νέο εκλογικό νόμο, καθώς ο Κυριάκος Βελόπουλος φαίνεται να άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό. «Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν τα εθνικά μας θέματα», αναφέρεται στο λιτό ανακοινωθέν που ακολούθησε την ολοκλήρωση των συναντήσεων (εκκρεμεί η συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα τη Δευτέρα). Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου, εντάσσει η κυβέρνηση το γεγονός ότι στις συναντήσεις ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου.

Νωρίτερα, οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα με αιχμή το «όχι» στην ψήφιση της αναβάθμισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιπολιτεύεται τον εαυτό του. «Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος, ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι ως απάντηση στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι είναι «λάθος» από την πλευρά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει την αναστολή της «αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ενώ τον έψεξαν ότι «αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του».

Ωστόσο, η αντιπαράθεση σε επίπεδο δηλώσεων δεν φαίνεται να αποτυπώνει το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, ήταν ήπιο και συναινετικό, τουλάχιστον στα εθνικά θέματα. Το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας το άνοιξε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί κοινή συνισταμένη στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο κ. Μητσοτάκης, αρνήθηκε, πάντως, να ανοίξει τα χαρτιά του. «Θα αποφασίσω και θα σας ανακοινώσω την πρότασή μου μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. Το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντιθέτως, δεν αναφέρθηκε καν στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία δεν έκανε νύξη. Συμφωνία διαπιστώθηκε στα εθνικά θέματα, πάνω στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση, αλλά και στην ανάγκη να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και, εφόσον καταστεί δυνατόν, να προσφύγουν οι δύο χώρες στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος διαμήνυσε ότι θα στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, ενώ άφησε ανοικτό το ζήτημα του εκλογικού νόμου.