ΠΑΤΡΑ: Εκδηλώσεις στη μνήμη του Ν. Τεμπονέρα -Η επέτειος της πολύκροτης δολοφονίας

Με έντονους συμβολισμούς -μέσα από συνθήματα αλλά και ομιλίες- μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και σπουδαστές επιχείρησαν χθες στην Πάτρα μια απευθείας σύνδεση της δολοφονίας του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, στην είσοδο του σχολικού συγκροτήματος της περιοχής Βουδ πίσω από τα Ψηλά Αλώνια πριν από 29 χρόνια, με το σήμερα και διεκδικήσεις που βρίσκονται στην προμετωπίδα του συνδικαλιστικού κινήματος στον χώρο της Εκπαίδευσης και τα Πανεπιστήμια.
Η εκδήλωση για την επέτειο χθες λίγο πριν τις 7:00 το απόγευμα στο μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα είχε παλμό, χωρίς να διεκδικεί τις δάφνες παλαιότερων επετείων.
Είχε όμως και πανό κατά της Χρυσής Αυγής και υπέρ του Παύλου Φύσσα.
>Στην ομιλία του ο γγ της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης χαρακτήρισε τον Τεμπονέρα “σύμβολο ενός μεγάλου και όμορφου αγώνα τώρα και στο μέλλον” θέτοντας ως κύρια χαρακτηριστικά του διεκδικήσεις για μια Παιδεία “ελεύθερη στη γνώση την ελεύθερη συζήτηση και προβολής ιδεών αλλά και της διαφορετικότητας”.
>Από την ΔΟΕ ο γγ Στ. Πετράκης υποστήριξε ότι “η Εκπαίδευση έχοντας ως πρότυπο του αγώνα τον Νίκο Τεμπονέρα αγωνίζεται για ένα καλύτερο κόσμο, για το αύριο όλων των γενεών”.
>Ο Παναγιώτης Μπούρδαλας από την Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας επισήμανε ότι “Ο Νίκος Τεμπονέρας εξέφρασε, με την πράξη του να συμπαρασταθεί στους μαθητές και τους αγώνες τους, το συλλογικό άνθρωπο και το συλλογικό αγώνα για τη γνώση”.
>Τέλος ο γραμματέας ΕΑΜ Μιχάλης Βασιλάκης έκανε αναφορά “στην σπονδή του αίματος” με αφετηρία το ’91 στην Πάτρα στην οποία όπως ανέφερε “προστέθηκε και το αίμα του Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά και μετά, στην Αμφιάλη, στην πάλη κατά στο ναζιστικό μόρφωμα το οποίο μετέτρεψαν σε κοινοβουλευτικό κόμμα, το όχι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα”. “Πυξίδα μας ο αγώνας του Νίκου σήμερα και για πάντα” κατέληξε.

Ακολούθησε ενωτική πορεία εκπαιδευτικών και νεολαίων προς το Παράρτημα του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Πάτρας. Πριν την πορεία, λουλούδια κατέθεσε η οικογένεια του Τεμπονέρα ο γιος του Διονύσης με τα εγγόνια και στεφάνια από αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών της ΑΔΕΔΥ και νεολαίων κομμάτων, εκ μέρους του Δήμου Πατρέων (Τάκης Πετρόπουλος), της Περιφέρειας (Τάκης Παπαδόπουλος), του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, δημοτικών παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΕΑΜ κ.ά.