ΠΑΤΡΑ: Αδυναμία ανακύκλωσης των Χριστουγεννιάτικων δέντρων από τον δήμο – Απροσάρμοστο το σύστημα διαχείρισης

πέρας του εορταστικού 12ημέρου και η διαχείριση του στολισμένου δέντρου για χιλιάδες Πατρινών οικογενειών αυξάνει τις κλήσεις στην καθαριότητα του Δήμου Πατρέων από συμπολίτες που διαθέτουν την -απαραίτητη- οικολογική συνείδηση και ευαισθησία.
Από  έρευνα  φαίνεται ότι δυστυχώς, οι προοπτικές το έλατο που φεύγει μέσα από το σπίτι μας, να καταλήξει στην ανακύκλωση, είναι σχεδόν μηδαμινές!
Το σύστημα διαχείρισης του δήμου αλλά και γενικότερα των φορέων της αυτοδιοίκησης, δεν έχει προσαρμοστεί, προς το παρόν, στην λογική της ανακύκλωσης των κλαδεμάτων. Είτε αυτά προέρχονται από τα χιλιάδες στολισμένα έλατα που καταλήγουν στους κάδους, είτε αποτελούν κάθε μορφής κλάδεμα κατά τη διάρκεια του έτους.

Το χωροταξικό πρόβλημα της Ξερόλακκας υποχρέωσε τη δημοτική αρχή της Πάτρας να προμηθευτεί μηχάνημα θρυμματισμού των κλαδεμάτων αλλά και να αναθέσει στην συλλογή τους, με φορτηγά, για τη διάθεσή τους σε ειδική περιοχή του ΧΥΤΑ της Πάτρας, προκειμένου να μην αυξάνεται η ποσότητα των σκουπιδιών που οδηγείται για ταφή στο υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ.
«Ο δήμος αναλαμβάνει την περισυλλογή και το θρυμματισμό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τοποθετήσουμε το δέντρο σε μια ειδική σακούλα προκειμένου να μην διαλυθεί εκτός του κάδου όπως γίνεται συνήθως με τα κλαδέματα που τοποθετούνται σωρηδόν έξω από τους κάδους» εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κορδάς.
Επισημαίνοντας ότι, ακόμη και στη σημερινή εποχή… μηδενικής ανακύκλωσης της βιομάζας και των υπολειμμάτων κλαδεμάτων, υπάρχει περιθώριο ευαισθητοποίησης των συμπολιτών που θα πρέπει να διαθέτουν την σχετική ευαισθησία.
«Μεγάλες ποσότητες κλαδεμάτων πρέπει υποχρεωτικά να μεταφέρονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες απευθείας στην Ξερόλακκα. Μικρότερες ποσότητες και όγκοι όπως τα έλατα από τον στολισμό της οικίας, πρέπει να τακτοποιούνται στο χώρο με τους κάδους, για να μην καταλήξουν μαζί με τα σύμμεικτα στην ταφή, επιβαρύνοντας περαιτέρω το πρόβλημα του ΧΥΤΑ» κατά τον κ. Κορδά.

Η διαθέσιμη βιομάζα που ήδη τοποθετείται σε ειδικό σημείο του ΧΥΤΑ, θα έρεπε βέβαια να οδηγείται σε κάποια μονάδα καύσης, όπως οι λέβητες, που διαθέτουν ειδικά φίλτρα, καθώς, η ελεύθερη καύση τους στην ατμόσφαιρα, συμβάλλει στη δημιουργία της αιθαλομίχλης και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Εναλλακτικά ο δήμος Πατρέων θα μπορούσε ήδη να παράγει, μέσα από τα κλαδέματα και την επεξεργασία της βιομάζας, pellet για τους λέβητες θέρμανσης. Ομως, το ενδεχόμενο παραγωγής pellet έχει αποκλειστεί από το δημοτικό συμβούλιο, λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Σε αντίθεση με την παραγωγή του επεξεργασμένου κομπόστ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό εδάφους για τη γεωργία.
Η παραγωγή κομπόστ καλύπτει τις προδιαγραφές της σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας που επισημαίνει ότι τα κλαδέματα, ιδιαίτερα αυτά του ελαιοκάρπου, δεν μπορεί να καίγονται στην ατμόσφαιρα αλλά να ανακυκλώνονται.
Μέσω της βελτίωσης των ποσοστών ανακύκλωσης, μεταξύ των οποίων και της βιομάζας από τα κλαδέματα, η κοινότητα (ΕΕ) μπορεί να χρηματοδοτεί και το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερέων Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που στηρίζεται στις προτάσεις που περιλαμβάνει το Τοπικό Σχέδιο του Δήμου Πατρέων.