Μητσοτάκης: Δεδομένη η εθνική γραμμή – Γεννηματά: Επιμένω σε συμβούλιο αρχηγών

Τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά είδε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ  και για τα ελληνοτουρκικά.  Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή, η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ αλλά και για τον εκλογικό νόμο με την Φώφη Γεννηματά να διαδέχεται τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφειο του πρωθυπουργού στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθεί από τον κ. Μητσοτάκη για το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Μιλώντας μπροστά στις κάμερες ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκαν αρχικά στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν όταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ήταν ασθενής ενώ δεν έλειψαν και οι πολιτικές αναφορές με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι «η εθνική γραμμή είναι δεδομένη» για να απαντήσει η Φώφη Γεννηματά «μακάρι» και να επιμείνει στο αίτημά της για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Μητσοτάκης: Τι να σε κεράσω;
Γεννηματά: Νεράκι
Μητσοτάκης: Την τελευταία φορά ήσουν καταβεβλημένη σε βλέπω καλά
Γεννηματά: Ξεκουραστηκαμε στις γιορτές, εσύ από τα βουνά κατευθείαν στα βαθιά
Μητσοτάκης Ήταν μόνο τριήμερη η ξεκούραση στο βουνό, αλλά αναζωογονητική
Γεννηματά: Στα βαθιά τώρα, είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή δεν το ήθελες. Καλή η ενημέρωση αλλά επιμενω σε συμβούλιο αρχηγών
Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή είναι δεδομενη. Νομίζω ότι μετά τη συνάντηση μας θα το διαπιστώσεις
Γεννηματά: Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή

Μητσοτάκης - Γεννηματά

 

mtsotakis-genimata

Τσίπρας: Καλό το κλίμα στη συνάντηση

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις με τον πρωην πρωθυπουργό εξερχόμενο από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και στην ερώτηση «πώς τα είδατε;» να απαντά «είμαι προβληματισμένος από τις εξελίξεις, όχι από το κλίμα, το κλίμα ήταν καλό».

Η επόμενη ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα ήταν για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζυγίζει τις καταστάσεις».

Για το… τζετ λαγκ ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες αναφέρθηκαν στο τζετ λαγκ του πρωθυπουργού από το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Τσιπρας: Πότε επέστρεψες;
Μητσοτάκης: Χθες το βράδυ.
Τσιπρας: Πρόλαβες να ξεκουραστείς από το jet lag;
Μητσοτάκης: Συνηθισμένο το βουνό.
Τσιπρας: Πόσο μείνατε;
Μητσοτάκης: Δυο μέρες τα απολύτως απαραίτητα.
Τσιπρας: Πέπει να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική.
Μητσοτάκης: Νερό πολύ πίνω.

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Τσίπρα

Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσει η συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά στις 13:00, τον Κυριάκο Βελόπουλο (το ραντεβού έχει οριστεί για τις 17:00) και τον Γιάννη Βαρουφάκη (θα συνομιλήσουν ώρα 18:00).

sinadisi-mitsotaki-tsipras2
sinadisi-mitsotaki-tsipras

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές σημειώναν στο protothema.gr ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα, την κυρία Φώφη Γεννηματά, τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την αμερικανική διοίκηση, κυρίως μετά την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. «Εμείς είπαμε ότι εάν οι Τούρκοι κάνουν κάτι, εμείς θα επέμβουμε» αναφέρει παράγοντας με γνώση των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ που συμπληρώνει ότι το μήνυμα που έλαβε η ελληνική αντιπροσωπεία από την Ουάσιγκτον είναι πως οι Αμερικανοί θα μεσολαβήσουν ώστε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να μην φτάσουν στα άκρα. Η επανεκκίνηση του απ’ ευθείας ελληνοτουρκικού «πολιτικού» διαλόγου ανάμεσα στον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβυ Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον Τούρκο υφυπουργό Σεντάτ Ονάλ δείχνει ότι η Αθήνα και η Άγκυρα -με την παρότρυνση ίσως της Ουάσιγκτον- ετοιμάζονται για εφ’ όλης της ύλης συνομιλίες.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν εμπράκτως ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 την γραμμή της συνεννόησης ώστε η προσπάθεια αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας να λάβει το βασικό χαρακτηριστικό της εθνικής ενότητας. Στο πλαίσιο αυτό, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωναν έκπληκτοι από τις πληροφορίες που διακινούνταν αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν έτοιμος να προτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ ώστε η Ουάσιγκτον να λάβει το μήνυμα ότι πρέπει να πιέσει την Τουρκία να απόσχει από επιθετικές ενέργειες. «Η ελληνοαμερικανική αυτή συμφωνία δεν ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επαναβεβαιώθηκε από τη ΝΔ;» αναρωτιόταν με έκπληξη κυβερνητικό στέλεχος το οποίο απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο να τεθεί στην αμερικανική πλευρά θέμα απόσυρσης της λεγόμενης MDCA ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας εισηγηθεί κάτι τέτοιο.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκλογικός νόμος

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο. Τις λεπτομέρειες της πρότασης που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εσωτερικών θα λάβει ο Δημήτρης Κουτσούμπας την Δευτέρα ώρα 11:00 διότι από σήμερα ο γραμματέας του ΚΚΕ βρίσκεται σε τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου μεταξύ άλλων θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Καρλ Μαρξ.

Αισιοδοξία για συμφωνία με ΣΥΡΙΖΑ και Κομμουνιστικό Κόμμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν έχουν στο πρωθυπουργικό γραφείο αφού θεωρούν ότι οι κύριοι Τσίπρας και Κουτσούμπας επιμένουν σε νομοθετήματα που τείνουν στην απλή αναλογική. Εκ των πραγμάτων η προσπάθεια προσέγγισης με την αντιπολίτευση εστιάζεται στο Κίνημα Αλλαγής, στην περίπτωση που η Φώφη Γεννηματά προτείνει συγκεκριμένες ιδέες για τροποποιήσεις που να μπορούν να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο. Σε περίπτωση που οι αλλαγές που ζητήσουν από το ΚΙΝΑΛ ή από κάποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης μπορούν να συμπεριληφθούν στο νομοθέτημα για τον νέο εκλογικό νόμο, τότε οι τροποποιήσεις θα περάσουν στην κυβερνητική πρόταση όπως συνέβη στην περίπτωση του νόμου με την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης εντός 3-4 ημερών ώστε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.