Γρίπη: Σε εγρήγορση οι ειδικοί – Αυξάνονται τα κρούσματα, τον Φεβρουάριο η κορύφωση

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ειδικοί για την εποχική γρίπη. Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνουν χαμηλή μεν ακόμη κυκλοφορία των ιών της γρίπης, αλλά με σαφή αυξητική τάση.

Η πρώτη εβδομάδα του 2020 χαρακτηρίζεται -όπως προκύπτει από τη σχετική επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού- από αύξηση των κρουσμάτων, τόσο των ήπιων και λιγότερο σοβαρών όσο και των πιο δύσκολων, με επιπλοκές, κρουσμάτων.

Αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των περιστατικών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και στον αριθμό των επισκέψεων σε γιατρό λόγω γρίπης.

Ειδικότερα, κατά το διάστημα 30 Δεκεμβρίου 2019- 5 Ιανουαρίου 2020 άλλοι 2 ασθενείς με σοβαρή μορφή της εποχικής γρίπης και επιπλοκές, νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών σε 9.

Παράλληλα, καταγράφεται πιο έντονη δραστηριότητα των ιών της γρίπης όπως μαρτυρούν οι αυξημένες επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Όπως φαίνεται από τις μετρήσεις του ΕΟΔΥ, οι επισκέψεις σε γιατρούς με εικόνα γρίπης έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα, από την τελευταία του 2019 μέχρι την πρώτη του 2020: από το 1% που ήταν οι σχετικές επισκέψεις το διάστημα 23-29 Δεκεμβρίου, έφτασαν το 3% των συνολικών επισκέψεων σε γιατρούς το διάστημα 30 Δεκεμβρίου – 5 Ιανουαρίου. Μάλιστα, η αύξηση των ασθενών με εικόνα γρίπης που επισκέπτονται γιατρό είναι πολύ μεγάλη σε όλες τις ηλικίες, δηλαδή 0-4 χρόνων, 5-14 χρόνων, 15-64 χρόνων, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία 65 χρόνων και άνω η κίνηση σε γιατρούς είναι μικρότερη αλλά σε ανοδική πορεία από τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Την ανοδική πορεία του κύματος της γρίπης μαρτυρούν και τα κλινικά δείγματα που εξετάζονται στα ειδικά εργαστήρια. Συγκεκριμένα, από τα 52 κλινικά δείγματα που εξετάστηκαν στα εργαστήρια αναφοράς, τα οκτώ (15,4%) βρέθηκαν θετικά στους ιούς της γρίπης, έναντι 9,5% που είχαν βρεθεί θετικά την προηγούμενη εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά το στέλεχος της γρίπης που επικρατεί, ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως είναι ο ιός τύπου Α, και πως συνεπικρατούν τα στελέχη Α (Η1Ν1) και Α (Η3Ν2).

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική τους έκθεση οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισημαίνουν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι χαμηλή, αλλά με τάση σταδιακά αυξανόμενη και με αναμενόμενη κορύφωση σε πέντε εβδομάδες περίπου, δηλαδή στο μέσον Φεβρουαρίου. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών ώστε να εξασφαλίσει κλίνες ΜΕΘ ενώ παράλληλα στοχεύει να ανοίξει και κλειστές κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αττικής. Κανείς δεν ξεχνάει ότι πέρυσι τον Φεβρουάριο είχε καταγραφεί ημέρα με νοσηλεία 122 ασθενών με γρίπη σε ΜΕΘ, οι οποίοι είχαν καταλάβει σχεδόν το 1/5 των κλινών ΜΕΘ που διαθέτει το ΕΣΥ.

ygeiamou.gr