Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς μετά τα πρώτα πυρά για τη συνάντηση με τον Τραμπ

Με πενιχρά αποτελέσματα στις αποσκευές της επιστροφής από την Ουάσιγκτον, αφού δεν κατάφερε να εισπράξει μια ουσιαστική δέσμευση από τον Αμερικανό πρόεδρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει αύριο, Παρασκευή, τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Οι διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά σε κλίμα συναίνεσης φαίνεται πως θα γίνουν, αφού ήδη έχει δεχθεί τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο και την παρουσία του εκεί, όπου έμεινε κυρίως παρατηρητής στις δηλώσεις που εξελίχθηκαν σε προσωπική συνέντευξη του Τραμπ.

Πρώτος το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή θα περάσει στις 12 ο Αλέξης Τσίπρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χαρακτηρίσει «πρωτοφανές φιάσκο» την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Στη 1 θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τη Φώφη Γεννηματά, που μιλώντας απόψε στη συνεδρίαση των τομεαρχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τον κατηγόρησε πως πήγε απροετοίμαστος αλλά και γιατί δεν είχε συγκαλέσει νωρίτερα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να μεταβεί στις ΗΠΑ με εθνική γραμμή.

Στις 5 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ μια ώρα αργότερα, στις 6, θα υποδεχτεί τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον Γ.Γ της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, στις 11:00, λόγω υποχρεώσεων του τελευταίου που δεν του επιτρέπουν να συναντηθεί αύριο με τον κ. Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ με ανακοίνωση του έκανε λόγο για «παρουσία – ντεκόρ» του πρωθυπουργού.

Διπλωματικό παρασκήνιο και επαφές
Την ίδια ώρα πάντως εντείνονται οι διπλωματικές επαφές τόσο σε Βρυξέλλες όσο και στην Άγκυρα, όπου θα έχουν συνομιλίες αντιπροσωπείες των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης στέλνοντας ως μεσολαβητή τον υφυπουργό Μάθιου Πάλμερ.