Πουέρτο Ρίκο: Χωρίς ρεύμα και νερό – Στο ύπαιθρο διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι, φοβούνται νέο σεισμό


Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο, με συνολικό πληθυσμό 3 εκατομμύρια, παρέμεναν χθες Τετάρτη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χιλιάδες κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο έπειτα από μία σειρά σεισμών που έπληξε το νησί και προκάλεσε την κατάρρευση σπιτιών.

Οι σεισμοί της Τρίτης, ένας εκ των οποίων ήταν ο πιο ισχυρός που έχει πλήξει το αμερικανικό έδαφος εδώ και 102 χρόνια, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν περίπου 300 σπίτια.

Στο Πουέρτο Ρίκο έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το νότιο τμήμα του νησιού έχει πληγεί περισσότερο, με δεκάδες σπίτια να έχουν καταρρεύσει στις πόλεις Γιαούκο, Γκουανίκα και Γκουανίγια από τον σεισμό των 6,4 βαθμών και τον μετασεισμό που είχε μέγεθος 5,6 βαθμών.

Αρκετοί μετασεισμοί σημειώθηκαν στο Πουέρτο Ρίκο χθες και χιλιάδες άνθρωποι κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους.

Μόλις 600.000 από το 1,5 εκατομμύριο πελάτες είχαν ηλεκτρικό χθες, με την ηλεκτροδότηση να μην αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως στο νησί ως το Σαββατοκύριακο, καθώς από τους σεισμούς σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στο βασικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο του Πουέρτο Ρίκο.

Εξάλλου το 24% του πληθυσμού δεν είχε ούτε τρεχούμενο νερό και περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, επεσήμανε ο Κάρλος Ασεβέντο αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών NMEΑD.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την Τρίτη το Πουέρτο Ρίκο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε εντολή στην ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων να συντονίσει τις ενέργειές της με τις τοπικές αρχές.

Εξάλλου το αμερικανικό υπουργείο Υγείας κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης στο νησί ώστε τα νοσοκομεία να μπορέσουν να λάβουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται.

Περισσότεροι από 500 σεισμοί έχουν σημειωθεί στο νότιο Πουέρτο Ρίκο από τις 28 Δεκεμβρίου ως τις 7 Ιανουαρίου, εκ των οποίων 32 ήταν μεγαλύτεροι των 4 βαθμών.

Ο σεισμός των 6,4 βαθμών που σημειώθηκε την Τρίτη το πρωί ήταν ο πιο ισχυρός που έχει πλήξει το νησί από το 1918, όταν ένας σεισμός 7,3 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν τον θάνατο 116 ανθρώπων, σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο του Πουέρτο Ρίκο.