Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις – «Παρών» ή «όχι» οι δύο απόψεις

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζονται στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προετοίμασε το μεγαλύτερο μέρος της Συμφωνίας, στην Κουμουνδούρου προσανατολίζονται στο να μην την υπερψηφίσουν καθώς θεωρούν ότι η σημερινή στάση της Ουάσιγκτον στα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας δεν ευνοεί τις ελληνικές θέσεις.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση των ΗΠΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η στάση του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και η άρνησή του να πάρει σαφή θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκφράζεται τόσο με τη Συμφωνία με τη Λιβύη όσο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, είναι απόδειξη ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα δεδομένο σύμμαχο γεγονός που δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Παράλληλα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι με την ένταση στη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου να έχει «χτυπήσει κόκκινο», η χρονική συγκυρία δεν είναι η κατάλληλη για την ψήφιση μιας συμφωνίας που αναβαθμίζει τον ρόλο των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα (κυρίως της Σούδας), γεγονός που πιθανώς να βάλει στο στόχαστρο τη χώρα μας.

Επιπλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ ασκούν δριμεία κριτική για την επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι, με αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα απώλεσε ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, κάτι, που όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου, ήταν εμφανές από την αντιμετώπιση της οποίας έτυχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο.

Ο Τσίπρας έδωσε στίγμα προθέσεων
Σημειώνεται, πάντως, ότι δείγμα των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί λάθος την κατάθεση του νομοσχεδίου πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη. «Θεωρώ λάθος το ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Και στην επικείμενη συνάντηση και κυρίως στη συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό οφείλει αυτό να το ξεκαθαρίσει. Και η ελληνική πλευρά οφείλει να πιέσει για να το ξεκαθαρίσει. Και πίεση δεν υπάρχει αν η ελληνική στάση θεωρείται δεδομένη. Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε ενστάσεις στο αμερικανικό νομοσχέδιο το οποίο αναφερόταν στις τουρκικές παραβιάσεις και στη στήριξη του σχήματος 3+1. Εάν οι δηλώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας και υπέρ του σχήματος 3+1 και του αγωγού EastMed δεν είναι σαφείς- πόσο δε μάλλον αν δεν υπάρξουν καν -, νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε πτυχές αυτής της συνεργασίας», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Κόντρα αναφέρθηκε εκτενώς στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ το οποίο, όπως είπε, «θα έπρεπε να κατατεθεί μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ώστε να αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο» αλλά και στο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην αγορά των F-35 «που συνιστούν επιθετικό και πανάκριβο όπλο».

Παράλληλα, σε χθεσινή του συνέντευξη στο CNN Greece, ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη για τις ΗΠΑ» ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο απάντησε: «Πρώτον, αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ εκφράζονται πολλαπλές απόψεις για το πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα. Δεύτερον, η Ελλάδα κατά τη δικιά μας διακυβέρνηση έκανε επιλογές που ήταν προς το συμφέρον της χώρας, της ευρύτερης περιοχής, της σταθερότητας και της ειρήνης. Η ενεργητική εξωτερική πολιτική μας συνέβαλε στη σταθερότητα της περιοχής και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, κομμάτι της οποία είμαστε. Εάν κάποιος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που δεν είναι προς το συμφέρον της περιοχής, εμείς δεν μπορούμε να τις ακολουθούμε τυφλά. Είναι ολίσθημα του κ. Μητσοτάκη να πει ότι η Ελλάδα είναι ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος».

Οι δύο απόψεις εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα δεδομένα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος επικρατούν δύο απόψεις. Η πρώτη υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιλέξει το «παρών» καθώς παρά τις σημερινές σοβαρές επιφυλάξεις του, η Συμφωνία είχε ετοιμαστεί από την δική του κυβέρνηση. Η δεύτερη άποψη υποστηρίζει ότι οι βουλευτές του κόμματος πρέπει να καταψηφίσουν τη συμφωνία καθώς αυτή θα είναι μια πιο καθαρή θέση απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις.