Πέτσας: Τρία κέρδη από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

Σε τρία βασικά συμπεράσματα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων πως πλέον όλοι στην Ουάσινγκτον αντιλαμβάνονται τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και κατανοούν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν ευνοεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

“Κατ’ αρχάς, επιβεβαιώθηκε ότι οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεύτερο, ήταν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε με τόσο κολακευτικά λόγια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας και ένα μήνυμα και στους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και τρίτο, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκτός από την αμερικανική διπλωματία, έχει πλέον μια πολύ ξεκάθαρη και πολύ καλύτερη εικόνα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας. Και βέβαια για το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία είναι μια σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχος των Η.Π.Α., μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος” ανέφερε ειδικότερα ο κ.Πέτσας μιλώντας στο ΟΝΕ, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία, ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μιας μοίρας F-35. Αυτή η συζήτηση θα διαρκέσει περίπου ένα με ενάμιση χρόνο για να διαμορφωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα διέπουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, με σκοπό, μόλις τελειώσει η αναβάθμιση των F-16, η χώρα μας να είναι σε θέση, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες, να αρχίσει την προμήθεια αυτών των αεροσκαφών από το 2024-2025 και μετά. Αυτή είναι και η δυνατότητα, για την παραγωγή αυτών των αεροσκαφών στο πλαίσιο των υφιστάμενων παραγγελιών.

“Άρα, μιλάμε για μια στοχευμένη και στρατηγική προσέγγιση, πρώτα για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, η οποία έχει περάσει πρόσφατα και από την ελληνική Βουλή. Ακολουθεί η διαπραγμάτευση για την προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών F-35, με σκοπό προς τα μέσα της επόμενης δεκαετίας να αρχίσουμε να εξοπλιζόμαστε και με αυτό το οπλικό σύστημα. Κι αυτό γιατί πρέπει να έχουν πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, είπε ο κ.Πέτσας.

“Πλέον το αμερικανικό κατεστημένο, μέχρι το ανώτατο επίπεδο του Προέδρου Τραμπ -όχι μόνο δηλαδή στο επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας, αλλά και στο επίπεδο του Υπουργείου Άμυνας και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο επίπεδο πολλών think tanks που δραστηριοποιούνται στην Ουάσιγκτον- αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να τιθασευτεί, αλλά και να μπει σε ένα πλέγμα στο οποίο θα πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει ποια είναι η θέση της πλέον στη στρατηγική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και επομένως, όλοι αντιλαμβάνονται εδώ στην Ουάσιγκτον τη σημασία της Ελλάδας. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό” κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει κανένα έννομο δικαίωμα. Γίνεται επίσης κατανοητό και στις Η.Π.Α. ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των αμερικανικών συμφερόντων.