ΠΑΤΡΑ: Το νόμισμα της Αρχαίας Ελίκης συμβολικά στο λογότυπο της Εφημερίδας «Πελοπόννησος» – Για το 2021

Το έτος 2020 εισάγει την Ελλάδα και τον αχαϊκό χώρο στον προθάλαμο ενός κομβικού έτους κατά το οποίο τιμώνται τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Η επέτειος είναι μια πολυεπίπεδη πρόκληση. Αφενός, θα υπάρξει πλήθος εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών για την ανάδειξη ή και την επαναπροσέγγιση των ιστορικών εκείνων γεγονότων που είχαν αναστάσιμο χαρακτήρα για την πατρίδα μας. Αφετέρου, έχουμε μπροστά μας μια αφορμή για περισσότερη και πληρέστερη αυτογνωσία.
Τη δεύτερη αυτή διάσταση μπορούμε να τη δούμε με μια ευρύτητα. Η αυτογνωσία μπορεί να επεκταθεί στις βαθύτερες ρίζες του ιστορικού μας χώρου, στο πλαίσιο της αναζήτησης της καταγωγής, την πηγή των αιτιών και των φαινομένων.
Οφείλουμε στην ιστορία μας σεβασμό και ο σεβασμός απαιτεί περισσότερη γνώση.
Η «Π» προβαίνει σε μια χειρονομία που έχει συμβολικό αλλά και διδακτικό σκοπό.
Καθιερώνει ενόψει 2021 τη φιλοξενία ενός πολιτισμικού στοιχείου στο λογότυπό της. Στόχος είναι μια προτροπή για περισσότερη ενασχόληση με την ιστορικότητα του ευρύτερου αχαϊκού χώρου.
Πρόκειται για σχεδιαστική απόδοση του νομίσματος της αρχαίας Ελίκης.
Συγκεκριμένα, της πλευράς που έχει την κεφαλή του Ελικώνειου Ποσειδώνα μέσα σε κύκλο κυμάτων. Η άλλη, έχει μια τρίαινα και δυο δελφίνια που κολυμπούν προς τα πάνω μέσα σε δάφνινο στεφάνι.
Σύμφωνα με την κατατόπιση που μας κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας- ένας από τους πιο δραστήριους και πολύτιμους πυρήνες της περιοχής μας- μέχρι πρόσφατα υπήρχαν μόνο 3 τέτοια νομίσματα σε γερμανικές συλλογές, ενώ το 2016 σε ανασκαφή της Εφορείας στην Ολυμπία Οδό βρέθηκε ένα τέτοιο νόμισμα, το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.
Το νόμισμα αυτό μας παραπέμπει στις εποχές όπου στην Αχαϊα ακμάζουν λαμπροί οικισμοί που παράγουν πολιτισμό υψηλών προδιαγραφών: Είναι ένα εύρημα μέσω του οποίου το ιστορικό παρελθόν μιλάει στις συνειδήσεις των Αχαιών. Τι γνωρίζουμε για τις καταβολές μας; Τι μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές;
Είναι μια άλλη επανάσταση που χρειαζόμαστε: Η αναζήτηση και η προστασία της ταυτότητας, η δημιουργική επένδυση πάνω στην ιστορία, η κατάκτηση μιας πιο υπερήφανης και πιο φιλόδοξης θεώρησης των καταβολών μας και του ρόλου μας στον σύγχρονο κόσμο.
Μπαίνοντας κάθε ημέρα στο σπίτι των Αχαιών, το σύμβολο αυτό θα μας θυμίζει την οφειλή μας προς την ιστορία μας και τον εαυτό μας.