ΟΔΔΗΧ : Με αρνητικό επιτόκιο η έκδοση των τρίμηνων εντόκων

Με επιτυχία στέφτηκε μία ακόμη έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Μπορεί η ζήτηση να ήταν μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία πλην όμως το επιτόκιο ήταν και πάλι αρνητικό.

Συγκεκριμένα το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,91 φορές (έναντι 2,71 στην προηγούμενη έκδοση)

Το επιτόκιο υποχώρησε ωστόσο στο -0,08% από -0,02%.

Σήμερα στην ΗΔΑΤ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί ελαφρά στο 1,39%.

Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων του ευρώ καταγράφουν πτώση μετά την χθεσινή άνοδό τους.

Αναλυτές προβλέπουν συνεχείς διακυμάνσεις το προσεχές διάστημα, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Μέση Ανατολή.

Έρχονται και αναβαθμίσεις

Την ίδια στιγμή, η Citigroup σε ανάλυσή της επισημαίνει πως για την Ελλάδα αναμένονται πολλές αναβαθμίσεις τη νέα χρονιά.

Η Citi τονίζει ότι αναμένει πολλαπλές αναβαθμίσεις από τους τέσσερις οίκους (Fitch, Moody’ s, S&P και DBRS) το 2020.

Όπως έχει σημειώσει και στο πρόσφατο παρελθόν,  οι οίκοι θα προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της Ελλάδας  αυτό το έτος, δεδομένων των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών.

Και αν το κάνουν (κατά τρεις ή τέσσερις βαθμίδες), η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σε όρους ρευστότητας από την ένταξη των ομολόγων στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας καθώς και στο QΕ.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί απότομη και μεγάλη συρρίκνωση των ελληνικών spreads, εκτιμώντας πως στο δ’ τρίμηνο του 2020 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα βρεθεί στο 0,70% και το spread έναντι της Γερμανίας στις 100 μονάδες βάσης.