Επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε Τουρκία- Αίγυπτο με αφορμή τις εξελίξεις στη Λιβύη

Επίσκεψη στην Τουρκία και την Αίγυπτο θα πραγματοποιήσει αιφνιδίως το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με αφορμή τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 14.00 και αργότερα την ίδια ημέρα θα βρεθεί στο Κάιρο όπου στις 20.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Οι συναντήσεις του Σαρλ Μισέλ θα πραγματοποιηθούν μία ημέρα μετά την έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ σήμερα αναμένεται να βρεθούν στο Κάιρο οι YΠΕΞ της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να καταλήξει σε μια κοινή πολιτική απέναντι στη Λιβύη, καθώς οι εξελίξεις στην βόρειο- αφρικανική χώρα κρίνονται ως πιο σημαντικές για την ΕΕ από αυτές στη Μέση Ανατολή και το Ιράν. Η ΕΕ επιδιώκει να διατηρεί ανοικτές τις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να διαφυλάξει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βρει μια διπλωματική διέξοδο για τη Λιβύη στο πλαίσιο της διάσκεψης του Βερολίνου. Σήμερα στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων, όπου, παρουσία του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, Ζοζέφ Μπορέλ, αξιολογήθηκαν όλες οι εξελίξεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή.