Ανταποκριτής BBC: Μετριοπαθής η απάντηση του Ιράν στις ΗΠΑ

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η Μέση Ανατολή, μετά και από τις επιθέσεις των Φρουρών της Επανάστασης με δεκάδες πυραύλους, σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ.

Αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με το εάν αυτό το περιστατικό είναι η έναρξη των αντιποίνων από την πλευρά του Ιράν και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του.

Ο διπλωματικός ανταποκριτής του BBC, Jonathan Marcus, σχολιάζει ότι δεδομένου του μεγέθους του στρατηγού Σολεϊμανί και των παθών που ξύπνησε η δολοφονία του, οι ιρανικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, ήταν μια μετριοπαθής απάντηση.

Η επίθεση σαφώς συνέβη σε μια χρονική στιγμή με στόχο να προκαλέσει όσο το δυνατό πιο λίγα θύματα. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν –παρά την ρητορική τους- δεν θέλουν μια ευρύτερη σύγκρουση. Επομένως, μπορεί να χαραχθεί μια γραμμή ως εδώ για την ώρα.

Θα είναι αυτό το τέλος των ιρανικών αντιποίνων; Ο χρόνος θα δείξει.

Αλλά είναι δύσκολο να δούμε την ιρανική πολιτική να αλλάζει. Φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τους περιφερειακούς της στόχους, και κυρίως την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Η δολοφονία του Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ, έχει αποδυναμώσει την θέση των ΗΠΑ στην περιοχή. αλλά ήταν οι πυραυλικές επιθέσεις από “πληρεξούσιους” του Ιράν –τοπικές πολιτοφυλακές σιιτών- εναντίον αμερικανικών βάσεων, που αποτέλεσαν το προοίμιο αυτής της πρόσφατης κρίσης.

Πηγή: capital.gr