Πότε ανοίγει η εφαρμογή για τις 24 έως 48 δόσεις-Η νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης οφειλών

Στα μέσα Ιανουαρίου, δηλαδή το αργότερο έως τις 20 του μήνα, αναμένεται να βγει «στον αέρα» η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης οφειλών που προφέρει ακόμη και 48 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr υπάρχουν σκέψεις στη φορολογική διοίκηση να δοθεί η δυνατότητα μετάπτωσης σε νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης ακόμη και οφειλών οι οποίες ρυθμίστηκαν με την υφιστάμενη μορφή της πάγιας ρύθμισης, δηλαδή σε έως 12 ή 24 δόσεις.

Η νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση που προβλέπεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο προβλέπει έως 24 δόσεις για τις τακτικές φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρος εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ) και έως 48 δόσεις για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρος κληρονομιάς). Στη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση οι οποίες είναι ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες από την 1η Νοεμβρίου και μετά.

Πολλοί φορολογούμενοι περιμένοντας τη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης άφησαν απλήρωτες σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ή δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2019. Άλλοι φοβούμενοι τις αυξημένες προσαυξήσεις προχώρησαν στη ρύθμιση των παραπάνω οφειλών με την υφιστάμενη μορφή της πάγιας ρύθμισης, δηλαδή σε έως 12 δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ρύθμισαν τις φορολογικές τους οφειλές μετά την 1η Νομεβρίου 2019 να μπορούν να τις εντάξουν στη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης, δηλαδή σε έως 24 ή 48 δόσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί διέξοδο και σε όσους οφειλέτες δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους περιμένοντας το άνοιγμα της νέας εφαρμογής.

Η νέα πάγια ρύθμιση Σύμφωνα με όσα ψηφίστηκαν για την πάγια ρύθμιση, για τις τακτικές φορολογικές οφειλές οι δόσεις μπορούν ακόμη και να διπλασιαστούν, δηλαδή από τις 12 να φθάσουν έως και τις 24 ενώ για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές μπορούν να φθάσουν έως και τις 48, αντί για έως 24 που ισχύουν σήμερα. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων ορίζεται με βάση εισοδηματικό κριτήριο. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέγουν για τακτικές φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, περισσότερες από 12 δόσεις θα επιβαρύνονται με αυξημένο επιτόκιο κατά μια εκατοστιαία μονάδα. Το ίδιο θα γίνεται και για όσους επιλέγουν να εξοφλήσουν έκτακτες φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, σε περισσότερες από 24 δόσεις. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων που δικαιούται ο οφειλέτης είναι συνάρτηση του ύψους της οφειλής αλλά και του ύψους του εισοδήματός του.