Αναδρομικά από 280 έως 800 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι-Ένα μέρος δεν θα πάρει ζεστό χρήμα

Έως 800 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά του τετραμήνου Οκτώβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020 για τους συνταξιούχους κύριων και επικουρικών.

Με βάση μελέτη του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι κύριων συντάξεων με συντάξιμα έτη άνω των 33 θα λάβουν μεσοσταθμικά αύξηση 65-70 ευρώ τον μήνα – μαζί με τα αναδρομικά 4 μηνών από 1.10.2019.

Παράλληλα μεσοσταθμική μηνιαία αύξηση 100 ευρώ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσει και τα 195 ευρώ τον μήνα, θα λάβουν συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ένα μέρος των συνταξιούχων δεν θα πάρει ζεστό χρήμα, αλλά θα δει να αποτυπώνεται η βελτίωση λογιστικά μόνο στα χαρτιά, καθώς διατηρεί προσωπική διαφορά.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή το διάστημα από 15 έως 20 Ιανουαρίου και αφού δοθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση. Μετά την ψήφισή του θα γίνει ο απαραίτητος επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο ΟΡΕΝ, η αναλογιστική μελέτη, η οποία θα παραδοθεί στον ίδιο την ερχόμενη Πέμπτη, δείχνει την επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070 και αφήνει μια «χαραμάδα» τα ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης να ξεκινήσουν από τα 30 (αντί τα 33) συντάξιμα έτη. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα αναδρομικά θα «τρέξουν» από 1.10.2019 (αντί για 4.10.2019) και θα δοθούν σε μία δόση.

Οι αυξήσεις για τις κύριες συντάξεις θα δοθούν είτε άμεσα, σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά, είτε θα μειώσουν την προσωπική διαφορά και επομένως οι συνταξιούχοι θα δουν πιο γρήγορα τις αυξήσεις στις συντάξεις από την 1.1.2023.