ΑΧΑΪΑ: Έρχεται «βροχή» διαμαρτυριών για την επιστροφή αποζημιώσεων σε απαλλοτριωμένες εκτάσεις – Ομοβροντία αντιδράσεων

Σε φάση κινητοποίησης είναι οι κάτοικοι του Ρίου για το θέμα των απαλλοτριώσεων, προγραμματίζοντας κύκλο ενεργειών και επαφών με τοπικούς παράγοντες, εν όψει του Εφετείου, 16 του μηνός, για τον τελεσίδικο προσδιορισμό τιμής αποζημίωσης σε ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ, στο κομμάτι Αραχωβίτικα – Ρίο.

Όπως αποκαλύφθηκε , η πρώτη περίπτωση αφορά κατοίκους της Αιγιάλειας (Αίγιο -Ροδοδάφνη) οι οποίοι κλήθηκαν μετά από χρόνια, να επιστρέψουν μέρος των αποζημιώσεων από απαλλοτριώσεις για την κατασκευή της εθνικής Πατρών – Κορίνθου, επειδή στο τελεσίδικο δικαστήριο η τιμή αποζημίωσης έπεσε κατακόρυφα. Γεγονός που προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, ντόμινο ανησυχίας μέχρι και το Ρίο, εν όψει ιδίως της δίκης που αφορά σε 500 και πλέον απαλλοτριωμένα ακίνητα για την κατασκευή σιδηρόδρομου.

Η πρώτη επαφή των κατοίκων θα επιδιωχθεί με τον Πρόεδρο Εφετών Πατρών, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή τους, (που αποτελείται από τους Γ. Μπασκούτα, Ι. Τσώκο, Α. Χαραλαμπόπουλο, Ι. Ταξιάρχη, Γ. Καρούτο και τον εφημέριο του Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου π. Χρήστο Παπαχρυσανθάκη), βρίσκεται στη διαδικασία προγραμματισμού συναντήσεων, μέσα στις επόμενες ημέρες, τόσο με τον Δήμαρχο Πατρέων Κ. Πελετίδη, όσο όμως και με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκη.

Στο πλευρό τους θα βρίσκονται συνεχώς, ο νομικός της σύμβουλος και διακεκριμένος πατρινός δικηγόρος Βασίλης Παπαδόπουλος, αλλά όμως και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θανάσης Ζούπας. Οι κάτοικοι προγραμματίζουν και συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας ανήμερα της εκδίκασης της υπόθεσης.

Σκοπός των κατοίκων είναι η δημιουργία ενός μετώπου ήπιας αλλά αποτελεσματικής προσπάθειας που αποσκοπεί στην επικράτηση του αιτήματός τους για «δίκαιη» τιμή. Με το επιχείρημα, ότι «δίκαιη» μπορεί να ‘ναι μια τιμή όταν ταυτίζεται με εκείνη που εκτιμά η Εφορία προσδιορίζοντας το ύψος καταβολής φόρου μεταβίβασης για ένα ακίνητο. Καθώς διαπιστώθηκε χτυπητή ανακολουθία του δημοσίου, μεταξύ του τι προβλέπει όταν εισπράττει και τι όταν πληρώνει. Αφού, για ένα συγκεκριμένο ακίνητο προσδιορίζεται φόρος 500 ευρώ το τ.μ., αλλά για απαλλοτρίωση ορίζεται τιμή αποζημίωσης ακόμα και τέσσερις φορές κάτω (90 ευρώ ανά τ.μ.).

Το βασικό επιχείρημα των ιδιοκτητών είναι πως αυτό συμβαίνει μέσω εσφαλμένης ερμηνείας νομικής διάταξης, που , ότι ερμηνεύεται εσφαλμένα διάταξη που δημιουργήθηκε προς όφελος των αποζημιωθέντων. Και επιτρέπει αλλαγή τιμής αποζημίωσης (στα χρόνια που θα μεσολαβήσουν ως το Εφετείο), ώστε να μην ζημιωθεί ο ιδιοκτήτης εάν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Διάταξη που όμως τελικά ερμηνεύεται υπέρ του Δημοσίου.