Πολιτικές διαβουλεύσεις Αθήνας – Άγκυρας την Παρασκευή

Επαναλαμβάνονται, μετά από μεγάλο διάστημα, οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στις 10 Ιανουαρίου, με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη να εκπροσωπεί την χώρα μας στο πρώτο αυτό δειλό βήμα αποκατάστασης διαύλων επικοινωνίας, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις δίνουν την ευκαιρία σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και να γίνει και μια πρώτη άτυπη διερεύνησή προθέσεων της άλλης πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας έχουν διακοπεί από το 2017, οι συνομιλιες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν διακοπεί (αν και υπάρχει προγραμματισμός για επανεκκίνηση τους), ενώ στο «ψυγείο» έχει μπει η προγραμματισμένη ήδη από πέρυσι Διακυβερνητική συνάντηση που επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο του 2019 στην Θεσσαλονίκη.

Το κλίμα φυσικά είναι εξαιρετικά βαρύ λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας τους τελευταίους μήνες με αποκορύφωμα τις παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ και κυρίως την υπογραφή των παράνομων Μνημονίων με την Λιβύη ,που ουσιαστικά επιχειρούν την δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαφανίζοντας από τον χάρτη την Ελληνική και Κυπριακή Υφαλοκρηπίδα.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε νέα έξαρση της τουρκικής ρητορικής με την εκτόξευση απειλών ,με αφορμή την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνιας για τον Αγωγό East Med και συγχρόνως σημαντικό αγκάθι στις διμερείς σχέσεις παραμένει φυσικά και το μεταναστευτικό όπου οι ροές από την Τουρκία είναι αμείωτες οδηγώντας σε ασφυξία τις υπάρχουσες δομές στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.