Μάικλ Τζάκσον: Δικαίωμα για μήνυση έχουν τα φερόμενα θύματα του «βασιλιά» της pop

Σύμφωνα με νέο νόμο, οι δύο άνδρες που κατηγορούν τον Μάικλ Τζάκσον ότι τους κακοποίησε σεξουαλικά στην παιδική τους ηλικία, Γουέιντ και Τζέιμς Σέιφτσακ, αποκτούν πλέον το δικαίωμα να κινηθούν νομικά κατά δύο εταιρειών που διαχειρίζονται την περιουσία του αείμνηστου «βασιλιά» της pop.

Πηγή: Rolling Stone
Την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε εφαρμογή νόμος στην Καλιφόρνια που επιτρέπει σε θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έως την ηλικία των 40 (από τα 26) να καταθέσουν μηνύσεις.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, επεκτάθηκε το καθεστώς των περιορισμών και δίνεται πλέον η δυνατότητα στα φερόμενα θύματα να κάνουν μήνυση σε τρίτο μέρος που είχε σχέση με τον θύτη επειδή είτε γνώριζε είτε όφειλε να γνωρίζει πως συνέβαινε η κακοποίηση ή επειδή δεν έλαβε κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει την κακοποίηση.

Πλέον, με τον νέο νόμο αναιρείται η απόφαση του 2017 κατά την οποία οι Ρόμπσον και Σέιφτσακ δεν μπορούσαν να κάνουν μήνυση κατά της MJJ Productions, Inc. ή της MJJ Ventures, Inc.επειδή οι αγωγές δεν θα είχαν κατατεθεί λόγω του καθεστώτος των περιορισμών και επειδή καμία από τις εταιρείες δεν μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις φερόμενες ενέργειες του Τζάκσον.

Οι Ρόμπσον και Σέιφτσακ στο ντοκιμαντέρ του ΗΒΟ με τίτλο “Αφήνοντας τη Neverland”, ισχυρίζονται ότι ήταν θύματα του βασιλιά της pop από τα 7-14 χρόνια τους και, περιγράφουν όλη τη φρίκη που λένε ότι βίωσαν στηνκρεβατοκάμαρα του Τζάκσον και σε διάφορους άλλους χώρους στην έπαυλή του στη Neverland.

Ωστόσο, η δικαστική τους μάχη με τη διαχειρίστρια εταιρεία της περιουσίας του Τζάκσον ξεκίνησε το 2013. Δύο χρόνια αργότερα, όμως, αυτή αποχώρησε ως μέρος από την αγωγή, αφήνοντας τις εταιρείες MJJ Productions, Inc. και MJJ Ventures, Inc. ως κατηγορούμενες. Το 2017 δικαστής απέρριψε τις αγωγές επικαλούμενος τον νόμο που έθετε καθεστώς περιορισμών σε υποθέσεις σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης

Πάντως το ίδρυμα του Τζάκσον και η οικογένειά του διαψεύδουν κατηγορηματικά επανειλημμένα τους ισχυρισμούς των δύο ανδρών. Για παράδειγμα, έχουν επισημάνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο Ρόμπσον κατέθεσε ότι ο Τζάκσον ουδέποτε τον κακοποίησε στη διάρκεια της δίκης του 2005 και επίσης ο Σέιφτσακ είπε στις Αρχές ότι ουδέποτε ο Τζάκσον τον κακοποίησε.

Σε συνέντευξή του στο Rolling Stone, ο Ρόμπσον αναφέρθηκε στις φαινομενικές αντιφάσεις της ιστορίας του ίδιου και του Σέιφτσακ, την προηγούμενη στήριξη που παρείχε στον Τζάκσον και τον λόγο που τους πήρε τόσο καιρό να αντιμετωπίσουν προσωπικά την κακομεταχείριση που φέρεται να υπέστησαν και στη συνέχεια να τη δημοσιοποιήσουν.