2020: Οι στόχοι και η «Ιθάκη»…

2020: Ωραία …χτυπάει στο μάτι το 20-20! Σαν να λέμε δύο φορές άριστα. Θα είναι όμως πράγματι καλό το νέον έτος;
Με …υποσχέσεις μπήκε, όπως τόσες και τόσες χρονιές όμως, οπότε ας κρατήσουμε μικρό καλάθι. Βεβαίως η αισιοδοξία δεν λείπει, οι άνθρωποι ψάχνουμε για τέτοιες στιγμές-ορόσημα. Χωρίς ελπίδα δεν πορευόμαστε, αυτή και η αισιοδοξία μάς κρατάει… ζωντανούς.
Πριν λίγες μέρες, τις τελευταίες του 2019 όλοι μας λίγο-πολύ κάναμε κάποιες απολογιστικές σκέψεις, που συνήθως είναι πάνω-κάτω οι ίδιες κάθε χρονιά που φεύγει:
Θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, πιο δυναμικοί, πιο εργατικοί, πιο αποτελεσματικοί, και θα …κόψουμε τα ελαττώματα, τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε. Άλλο αν αυτές οι σκέψεις και τα …προγράμματα που βάζουμε στον εαυτό μας, τα έχουμε ξεχάσει σε λίγες μέρες, όταν η λάμψη και η ευτυχία της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ χαθεί κι αυτή, αστραπιαία σχεδόν, όπως κι ήρθε!
Βεβαίως καλοί είναι οι νέοι στόχοι. Προσωπικά, επαγγελματικά, οικογενειακά, κοινωνικά. Πόσοι και πόσοι και πόσες φορές δεν είπαμε στον εαυτό μας:
Φέτος -εν προκειμένω το 2020- θα προσπαθήσω περισσότερο να βρω δουλειά, …θα ερωτευτώ ή θα χωρίσω απ’ αυτή την κακή σχέση γρήγορα, θα πάω κι ένα ταξίδι βρε αδελφέ που έχω κολλήσει στον καναπέ, και φυσικά -πάντα μετά τις γιορτές του δωδεκαημέρου- θ’ αδυνατίσω! Ειδικά ο γράφων ως προς τελευταίο …κερδίζει, μια μέρα, αφού λέω, «μετά του Αη Γιαννιού που γιορτάζω».
Και συνήθως, φίλοι αναγνώστες, τίποτα ή ελάχιστα απ’ αυτά γίνονται, μερικές φορές, μάλιστα, ούτε καν προσπαθούμε, αφού μετά των Θεοφανίων, μόλις σβήσουν τα λαμπιόνια από τα μπαλκόνια και τα σαλόνια, όλοι μπαίνουμε απότομα στην ρουτίνα!
Μήπως, όμως, φέτος, στα 2020 μ.Χ., αξίζει όλοι μας πραγματικά να προσπαθήσουμε να «σπάσουμε αβγά», να μην ξεχάσουμε τους στόχους και ν’ αγωνισθούμε εμπράκτως για ΕΝΑΝ, έστω, απ’ αυτούς. Κι’ αυτό κέρδος θα είναι! ….
Κι αν τίποτα δεν καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε προς το καλύτερο, ίσως έτσι το 2020 …μάς δώσει το ωραίο ταξίδι προς την «Ιθάκη». Την ατομική, ίσως, και ευρύτερα την κοινωνική… ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ λοιπόν σε όλους με υγεία και ειρήνη.

Του Γιάννη Μεντζελόπουλου

Δικηγόρου