ΠΑΤΡΑ: Τέσσερις καθαρίστριες του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» επί ξύλου κρεμάμενες – Οι κινήσεις της 6ης Υ.πΕ

Woman working, professional maid cleaning and washing floor with machinery in industrial building

Απολυμένες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και για δύο 24ωρα, βρέθηκαν τέσσερις καθαρίστριες του «Αγίου Ανδρέα». Γνώριζαν ότι λήγει η σύμβασή τους αλλά παράλληλα γνώριζαν ότι είχε ληφθεί απόφαση για την ανανέωσή τους όπως έγινε με άλλους εργαζομένους.
Οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν αποκάλυψαν ότι κόπηκαν από την εντολή της ανανέωσης, διότι φέρονται διοικητικοί παράγοντες του νοσοκομείου να έκαναν αρνητική εισήγηση σχετικά με την απόδοσή τους. Οπως αποδείχτηκε όμως από την έρευνα που ακολούθησε δεν προέκυπτε τέτοιο ζήτημα.
Με την άμεση παρέμβαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή του νόμου, από χθες οι τέσσερις καθαρίστριες ανέλαβαν τα εργασιακά τους καθήκοντα.
Οπως ανέφερε  το μέλος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Σουγλέρης, στις 31 Δεκεμβρίου έληξε η σύμβαση εργασίας για 9 εργαζομένους στην ασφάλεια του νοσοκομείου, 10 τραπεζοκόμους και τις καθαρίστριες. Οπως ο νόμος προέβλεπε, ανανεώθηκε η σύμβαση για όλους αλλά πλην των 4 καθαριστριών. «Μάλιστα η διοίκηση του νοσοκομείου και γι’ αυτούς που υπέγραψε την παράταση δεν τήρησε πλήρως τον νόμο καθώς τους έβαλε και υπέγραψαν τρίμηνες συμβάσεις και όχι εξάμηνες, όπως προβλέπονταν. Κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στο γραφείο του διοικητή προέκυψε ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως αιτιολόγηση της απόφασης αυτής του διοικητή. Θέσαμε το ζήτημα στον κ. Καρβέλη ο οποίος άμεσα ζήτησε την εφαρμογή του νόμου. Ετσι υπεγράφησαν από το σύνολο των εργαζομένων εξάμηνες συμβάσεις εργασίας» μας περιγράφει ο κ. Σουγλέρης.
Από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος με ανακοίνωσή του τονίζει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά καθώς υπήρχε νόμος για ανανέωση των συμβάσεων τον οποίο προκάλεσε με τις παρεμβάσεις της η ΠΟΕΔΗΝ.

Με ανακοίνωσή του ο διοικητής του νοσοκομείου Θεόδωρος Σερεμέτης διευκρινίζει: «Οι συμβάσεις εργασίας των τεσσάρων καθαριστριών με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2019 ελέγχθηκαν από τη διοίκηση του νοσοκομείου και τα αρμόδια στελέχη των διοικητικών υπηρεσιών και κρίθηκε ότι δεν πρέπει να παραταθούν όπως θα μπορούσαν βάσει του άρθρου 13 του νόμου 4647/2019. Σε επόμενο ενδελεχή επανέλεγχο των σχετικών εισηγήσεων από τον Διοικητή τον Διοικητικό Διευθυντή και την Υποδιευθύντρια Διοικητικού εντοπίστηκαν αδυναμίες οι οποίες οδήγησαν σε υπογραφή των σχετικών παρατάσεων των συμβάσεων των τεσσάρων καθαριστριών. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για απόλυση ούτε φυσικά για επαναπρόσληψη εργαζομένων».