Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια, Χριστοδουλίδη και Σούκρι για Λιβύη

Την «έντονη ανησυχία» της για τη χθεσινή απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση με δήλωση του Πέτερ Στάνο, επικεφαλής εκπροσώπου της επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα τουρκικά στρατεύματα θα πολεμήσουν στο πλευρό της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης Σάρατζ, αλλά ο αντιπρόεδρος της γείτονος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η Άγκυρα στο σχέδιο σε περίπτωση που υποχωρήσουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ.

Η Ε.Ε. επανέλαβε «τη σταθερή πεποίθησή της ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη λιβυκή κρίση. Ενέργειες που υποστηρίζουν εμπολέμους στη σύγκρουση απλώς θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή».

Στη δήλωση τονίζεται η «επιτακτική ανάγκη για όλους τους διεθνείς εταίρους να σεβαστούν πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Γκασάν Σαλαμέ και τη διαδικασία του Βερολίνου ως τη μόνη οδό προς μια ειρηνική, σταθερή και ασφαλή Λιβύη.

»Η Ε.Ε. θα παραμείνει ενεργά δεσμευμένη υπέρ κάθε μέτρου αποκλιμάκωσης καθώς και βημάτων που οδηγούν σε μια αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων».

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια, Χριστοδουλίδη και Σούκρι για Λιβύη
Την επικίνδυνη κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά στο θέμα της Λιβύης, όπως τη χαρακτηρίζει με νέα του ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, συζήτησαν χθες βράδυ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, με τους ομολόγους του στην Κύπρο και την Αίγυπτο.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Σάμεχ Σούκρι είχε τηλεφωνικές επαφές για το ίδιο θέμα, τόσο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ., «οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σχετικά με τις επικίνδυνες συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων με την απόφαση της Τουρκίας να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, συνέπειες που έχουν επίπτωση στην αραβική εθνική ασφάλεια, την περιφερειακή ασφάλεια και την ασφάλεια της Μεσογείου αλλά και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν, στον οποίο ο Σούκρι περιέγραψε τις αιγυπτιακές θέσεις υπογραμμίζοντας παράλληλα «την ανάγκη να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΠΑ κατά την προσεχή περίοδο σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης και της εξάλειψης της τρομοκρατίας».