ΠΑΤΡΑ: «Πόλεμος» παρανομίας στις λαϊκές αγορές – Οι μισοί μικροπωλητές στερούνται ακόμα και άδειας λειτουργίας – Στο στόχαστρο ο δήμος

Μια κατάσταση πλήρους ανομίας, όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και πάνω από τους μισούς μικροπωλητές, στερούνται ακόμα και άδειας λειτουργίας, περιγράφουν σε υπόμνημά τους, προς το Δήμο Πατρέων, ο Σύλλογος Οπωρολαχανοπωλών Λαϊκών Αγορών «Ο Άγιος Τρύφων» και το Σωματείο Πωλητών Λαϊκών Αγορών «Ο Άγιος Ανδρέας».
Οι δύο φορείς που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των νόμιμων μικροπωλητών και παραγωγών των λαϊκών αγορών της Πάτρας, μετά από επανειλημμένες αναφορές στην Αστυνομία, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, στην Περιφέρεια και ξανά στο Δήμο Πατρέων, αναγκάζονται να αναδείξουν τα κακώς κείμενα των λαϊκών αγορών, περιγράφοντας μια κατάσταση όπου οι νόμιμοι πολιορκούνται από τους παράνομους, και εν πολλοίς, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, χωρίς επιπτώσεις.

Στην νέα αναφορά τους, προς το δήμο Πατρέων, οι δύο σύλλογοι περιγράφουν μια εικόνα λαϊκών αγορών, όπου λαμβάνουν χώρα τόσο παραβατικές συμπεριφορές που άπτονται τυπικών διοικητικών παραβάσεων (άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, φορολογικά έγγραφα κ.λ.π.) αλλά και σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Όπως τόνισε  ο πρόεδρος του Οπωρολαχανοπωλών Λαϊκών Αγορών «Ο Άγιος Τρύφων» Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τα θέματα αυτά, έχουν εκτεθεί στις υπηρεσίες και τους πολιτικούς αρμοδίους του Δήμου Πατρέων, από τις 21/1/2014 με έγγραφες αναφορές, τις οποίες κοινοποίησαν και τους αρμόδιους φορείς, όπως στην Περιφέρεια, στην Αστυνομία και στον Εισαγγελέα.
Τα ίδια θέματα όμως συνεχίζουν να υφίστανται μέχρι και σήμερα, με σοβαρά προβλήματα που άπτονται τόσο των συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται οι έμποροι και παραγωγοί, όσο κυρίως σοβαρών αξιόποινων πράξεων που διαπράττονται φανερά ή κρυφά μέσα και περιμετρικά των λαϊκών αγορών.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι, περιμετρικά των λαϊκών αγορών, εκτός των οριοθετημένων χώρων, εγκαθίστανται παράνομα διάφοροι «πωλητές» , οι οποίοι όχι μόνο δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως άδειες άσκησης επαγγέλματος, φορολογικά έγγραφα, κ.λ.π., αλλά πωλούν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, δεν συνοδεύονται από τα νόμιμα παραστατικά, γιατί προέρχονται από πράξεις λαθρεμπορίας αλλά και αποδοχής προϊόντων εγκλήματος (λαθραία τσιγάρα μέχρι και κλεμμένα αγροτικά προϊόντα εποχής, όπως σταφύλια το καλοκαίρι, κάστανα και καρύδια τον χειμώνα, ντομάτες, πατάτες, αγκινάρες, κ.λ.π).
Το φαινόμενο της κατάληψης χώρων από «πωλητές» που λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια, είναι σοβαρό και εντός των οριοθετημένων χώρων των λαϊκών αγορών. @Καθημερινά, παράνομοι πωλητές καταλαμβάνουν θέσεις νόμιμων πάγκων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έριδες και διαπληκτισμοί με τους νομίμως ασκούντες την δραστηριότητα εμπόρους.
Μάλιστα, οι δύο σύλλογοι προειδοποιούν ακόμα και για φαινόμενα αυτοδικίας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτελεσματικός και συνεχής έλεγχος από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές (αστυνομία, δήμος, κ.ά. ), καθώς η συμπεριφορά των παράνομων απέναντι στις παρακλήσεις των συλλόγων, είναι όχι μόνο άκομψη, αλλά πολλές φορές προκλητική και υβριστική.
Τέλος, οι δύο σύλλογοι τονίζουν ότι, σε έναν χώρο όπου κινείται πολύς κόσμος, είναι σύνηθες το φαινόμενο των μικροκλοπών αλλά και κάθε άλλου είδους μικροεγκληματικότητα. Επομένως είναι απαραίτητη η μόνιμη και αποτελεσματική εποπτεία του χώρου από ένστολους αστυνομικούς.
Ο κ. Γιαννακόπουλος επισήμανε ότι, όλα τα παραπάνω έχουν εκτεθεί πολλές φορές στο δήμο, όσο και σε άλλες αρχές, όπως η ΕΛΑΣ, η Εισαγγελία και η Περιφέρεια, χωρίς όμως να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο υφίσταται ακόμα και σήμερα, σε πιο μεγάλο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν.

Οι δύο σύλλογοι στρέφονται στο δήμο, γιατί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αυτός είναι αρμόδιος να ρυθμίζει τα θέματα των λαϊκών αγορών και να επιλαμβάνεται κάθε θέματος που ανακύπτει. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο σύλλογοι ζητούν να συγκροτηθούν κλιμάκια ελέγχου από την ΕΛΑΣ που να έχουν την δυνατότητα, όχι μόνο να κάνουν συστάσεις στους παρανομούντες (οι οποίοι ούτε καν απομακρύνονται από τον χώρο μετά την αποχώρηση των αστυνομικών και συνεχίζουν την παράνομη δράση τους) αλλά θα πρέπει να προβαίνουν σε άμεσες κατασχέσεις των λαθραίων και ενδεχομένως κλεμμένων προϊόντων, τα οποία είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει και μόνιμη συνεργασία και με τις συναρμόδιες υπηρεσίες με τα κλιμάκια τους, στο θέμα των κατασχέσεων.

Η ανεξέλεγκτη δράση παράνομων στις λαϊκές αγορές, έχει επιπτώσεις και στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντίδραση περιοίκων της οδού Σαραμανταπόρου στην συνοικία της Αγίας Σοφίας, όπου αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο Συνήγορο του Πολίτη, γιατί ο δήμος Πατρέων και οι αρμόδιες αρχές, δεν κάνουν τίποτα με την κατάληψη του δρόμου από δεκάδες παράνομους εμπόρους. Στην περιοχή περιγράφονται γλαφυρές εικόνες, με άτομα να έχουν μετατρέψει τους θαλάμους των ασανσέρ σε ουρητήρια και άλλες παρόμοιες καταστάσεις.
Όπως καταγγέλλουν οι φορείς των νόμιμων εμπόρων και παραγωγών, σε όλη αυτή την κατάσταση, έχει μεγάλη ευθύνη ο Δήμος Πατρέων, ο οποίος θα έπρεπε να έχει θεσμοθετήσει κανονισμό λειτουργίας και ελέγχου.