Οι τάσεις στην Κουμουνδούρου ξεκίνησαν τη μάχη για το …νέο Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Πριν ακόμα ξεκινήσει η προσυνεδριακή διαδικασία και χωρίς ο Αλέξης Τσίπρας να έχει ανοίξει τα χαρτιά του! Ποιοι …πιέζουν και ποια ονόματα δείχνουν να είναι στο μυαλό του επικεφαλής του κόμματος

Με τρόπο πρωθύστερο, αφού δεν έχουν καν ξεκινήσει οι προσυνεδριακές διαδικασίες και δεν γνωρίζει κανείς τον συσχετισμό δυνάμεων του Μαΐου, αλλά και με έλλειψη σεβασμού απέναντι στον νυν Πάνο Σκουρλέτη που κάνει τη δική του προσπάθεια, οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν τη μάχη για το νέο Γραμματέα του κόμματος, που θα αναδειχθεί μετά το Συνέδριο, τον …Ιούνιο!

Πέραν του ότι ο Πάνος Σκουρλέτης επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί για το εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος, αν και οι πληροφορίες επιμένουν πως έχει κάνει εδώ και μήνες σχετική συζήτηση με τον Πρόεδρο του κόμματος, ο νέος Γραμματέας που θα προκύψει από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

-Δύσκολα δεν θα προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε διαφορετική περίπτωση οι αντιδράσεις από το «βαθύ κόμμα» θα είναι μεγάλες και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί σε μια τέτοια περίπτωση και δεύτερη υποψηφιότητα. Το μόνο αποδεκτό πρόσωπο από το χώρο των «πασοκογενών» από όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που όντως είναι στις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα, παρότι έχει ως χάντικαπ ότι υπήρξε και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ- επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου. Ο δε Γιάννης Ραγκούσης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», δεν ενδιαφέρεται σε καμία περίπτωση για το αξίωμα.

-Ο νέος Γραμματέας θα πρέπει να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του Προέδρου του κόμματος, να εφαρμόζει δηλαδή χωρίς τρικλοποδιές και προσωπικές στρατηγικές και με αποτελεσματικότητα τις πολιτικές που έχουν αποφασιστεί και να ενώνει ταυτόχρονα το κόμμα, που μετά το Συνέδριο θα πρέπει να αφήσει οριστικά πίσω του την εσωστρέφεια. Έτσι δεν μπορεί να είναι ηγετικό στέλεχος κάποιας από τις τάσεις του κόμματος, όπως πχ ο πολύ δραστήριος Χρήστος Σπίρτζης, που διαθέτει πολλούς υποστηριχτές μεν, αλλά και φανατικούς αντιπάλους στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

Αυτή τη στιγμή -και το τονίζουμε αυτό- πέραν της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου συζητούνται στα σοβαρά τρία ακόμα ονόματα:

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος απολαμβάνει της πλήρους εκτίμησης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα είναι εάν επιλεγεί και Γραμματέας με πολιτικό προφίλ και όχι μόνο οργανωτικό και επιπλέον έχει επαφές και με την τάση των «53+».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, εφόσον δεχτεί να εγκαταλείψει το Δήμο Αθηναίων, με τον Αλέξη Τσίπρα να πιστεύει, πάντως, πως στις επόμενες εκλογές ο επικεφαλής της παράταξής «Ανοιχτής Πόλης» μπορεί να κόψει πρώτος το νήμα στην πρωτεύουσα.

Και η Όλγα Γεροβασίλη, που επίσης διαθέτει την πλήρη εκτίμηση του προέδρου του κόμματος- αρκεί βεβαίως να το επιθυμεί και η ίδια.

Είναι όμως πολύ νωρίς για ακριβείς προβλέψεις για το νέο Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο από τώρα ερίζουν οι διάφορες τάσεις του κόμματος, αφήνοντας κάποιες από αυτές σε δεύτερη μοίρα τη χάραξη πολιτικής και μετατρεπόμενες με γρηγορότερους ρυθμούς σε μηχανισμούς μικροεξουσίας.