Οι επτά στόχοι που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για το 2020

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τους στόχους της οικονομικής πολιτικής για το 2020, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου για τη νέα χρονιά.

Η μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος περιλαμβάνεται μεταξύ των 7 επιδιώξεων της οικονομικής πολιτικής για το 2020, όπως τις περιέγραψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου για τη νέα χρονιά.

Συγκεκριμένα, ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι για το 2020 η κυβέρνηση θα επιδιώξει:

• Την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα.

• Την αναδιανομή του εισοδήματος και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

• Τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μέσω κυρίως της ακόμη μεγαλύτερης –σε σχέση με τα προβλεπόμενα– μείωσης της φορολόγησης των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, εφόσον δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

• Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

• Τη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους. Ως γνωστόν, στόχος είναι να συνεχιστεί η αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού.

• Την προώθηση της διαδικασίας αλλαγής δημοσιονομικών στόχων. Εδώ ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται –επιλέγοντας μια προσεκτική διατύπωση– στη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ίσως την πιο δύσκολη διαπραγμάτευση της χρονιάς.

• Την ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, στοχεύοντας στην εναρμόνισή τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά επενδυτικά δεδομένα. Σημειώνεται ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά.

«Μαγικές συνταγές δεν υφίστανται» τόνισε, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών. «Αβεβαιότητες υπάρχουν. Κίνδυνοι παραμονεύουν. Εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε μακριά από αυταπάτες, λαϊκισμούς και ελιτισμούς».

Ο κ. Σταϊκούρας θύμισε ότι η κυβέρνηση έκανε μία σειρά από βήματα, όπως η μείωση των φόρων, η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών, η αποπληρωμή τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, η ψήφιση ενός φιλοαναπτυξιακού φορολογικού νομοσχεδίου και μιας συστημικής λύσης για τη μείωση των κόκκινων δανείων και άλλα. Αυτές οι πολιτικές, είπε, αξιολογήθηκαν θετικά από τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης και πρωτίστως τους Ελληνες πολίτες, όπως αποδεικνύεται από τις επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, τη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και τη μεγάλη άνοδο του δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

kathimerini.gr