Ο διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη σε Ουάσινγκτον, Νταβός και Παρίσι

Στο φουλ θα δουλεύουν τον Ιανουάριο οι πολιτικές και διπλωματικές «μηχανές» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκειμένου να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο οι ελληνικές θέσεις, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον στόχος της Αθήνας είναι να αναδειχθεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, να αναβαθμίσει του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και να περιχαρακώσει την Τουρκία του Ερντογάν.

Η αρχή θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed, στην Αθήνα. Πρόκειται για την πρώτη, έμπρακτη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα άκυρα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει διεθνώς την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, καθιστώντας παράλληλα, για άλλη μια φορά σαφές, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι άκυρη, δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα και δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τραμπ θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουάριου στην Ουάσιγκτον.

Από τις ΗΠΑ, στις αρχές Ιανουαρίου, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 24 του μήνα, όπου εκεί έχουν προγραμματιστεί επαφές με εκπροσώπους επενδυτών και σημαντικών εταιρειών παγκοσμίως. Από τα μεγάλα στοιχήματα της διακυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων με βασικό στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι «27» κατέστησαν σαφές στην Άγκυρα ότι οι κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και το «μνημόνιο» συνεργασίας με την Λιβύη δεν έχει καμία ισχύ.