ΠΑΤΡΑ: Τρία χρόνια ζωής ακόμα για τον ΧΥΤΑ Ξερόλλακας – Η απόφαση για έργα, το βιοαέριο και η κομποστοποίηση

Θετικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ξερόλακκας. Με τις υποδομές βελτίωσης που έχουν προταθεί, όπως είναι μεταξύ άλλων, η κατασκευή τοίχου αντιστήριξης, η πρόσθετη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ θα ανέλθει σε 435.000 m3 και η διάρκεια ζωής του κατά 3,036 χρόνια.
Το θέμα που αφορούσε στην ΜΠΕ της Ξερόλακκας συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πριν από λίγες ημέρες. Συζητήθηκε ο εκσυγχρονισμός του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων με αύξηση της χωρητικότητας και με την αντίστοιχη σκοπούμενη παράταση του χρόνου λειτουργίας του, ο οποίος έχει ήδη αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά και το ζητούμενο ήταν η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων.

Σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε, ο εκσυγχρονισμός επιτυγχάνεται με την κατασκευή συγκεκριμένων υποέργων και υποδομών. Ενα από αυτά είναι η τελική διαμόρφωση του κορεσμένου τμήματος της Ξερόλακκας και η συλλογή του βιοαερίου. Το έργο για την άντληση, συλλογή και καύση βιοαερίου σε ατμοσφαιρικό πυρσό, όπως και τα έργα συλλογής και ελέγχου στραγγισμάτων και ομβρίων, και η τελική διαμόρφωση του κορεσμένου τμήματος, έχουν δημοπρατηθεί.
Αναφέρθηκε ότι η μέγιστη παραγόμενη ποσότητα βιοαερίου θα ανέρχεται σε 450 m3/ώρα (η ενδεικτική δυναμικότητα του δημοπρατηθέντος έργου είναι 600 m3/ώρα).

Όσον αφορά στην κατασκευή του τοίχου αντιστήριξης θεωρείται υποέργο κομβικής σημασίας, καθώς θα αυξήσει την χωρητικότητα και θα δώσει παράταση ζωής στην Ξερόλακκα, έστω και αν υπήρχε πολιτική δέσμευση για άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ από το 2014. Στα υποέργα βελτίωσης του ΧΥΤΑ περιλαμβάνονται ακόμα: η εγκατάσταση εξοπλισμού μέτρησης και παρακολούθησης φορτίου στραγγισμάτων πριν τη διάθεσή τους στη ΔΕΥΑΠ, και η εγκατάσταση χώρου υποδοχής κινητών μονάδων μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων (ΣΜΑ) για την παράλληλη εξασφάλιση δυνατότητας μεταφοράς μέρους των στερεών αποβλήτων σε άλλο ΧΥΤΑ.

Στη ΜΠΕ περιλαμβάνονταν τρία περιβαλλοντικά αδειοδοτημένα έργα για τα οποία ζητήθηκαν τροποποιήσεις και ένα νέο μη αδειοδοτημένο περιβαλλοντικά υποέργο.
Το τελευταίο ήταν η εγκατάσταση της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) για την παραγωγή οργανοχουμικών λιπασμάτων (κόμποστ). Συγκεκριμένα, έχει επιλεγεί να εκτελεστεί κομποστοποίηση ανοιχτού τύπου με χωρίς μηχανικό αερισμό ή εξαερισμό. Η μέγιστη δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 9.500 tn/έτος εισερχόμενα υλικά και 1.900 tn/έτος χονδρό κλάσμα από τη ραφιναρία. Ο σχεδιασμός είναι στενά εξαρτημένος από την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) Φλόκα. Όταν κατασκευαστεί, η απόθεση των στερεών αποβλήτων θα σταματήσει να γίνεται στην Ξερόλακκα και μέσω του ΣΜΑ θα μεταφέρονται στου Φλόκα.
Τα υφιστάμενα ή/και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένα υποέργα, στοιχεία των οποίων τροποποιούνται στοιχεία και απαιτείται αντίστοιχη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, είναι τα εξής:
1) Για το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών προβλέπεται συνέχιση της λειτουργίας του, με διόρθωση της δυναμικότητάς του και με προβλεπόμενη επέκταση σε μελλοντική φάση. Η δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 46.634 t/έτος ενώ η εγκατεστημένη ισχύ του είναι στα 249,25 KW,
2) Στον αδειοδοτημένο σταθμό μεταφόρτωσης, προβλέπεται αύξηση της ημερήσιας δυναμικότητας των κινητών σταθμών, χωρίς επαύξηση των εγκαταστάσεων εντός του ΧΥΤΑ, αλλά με προμήθεια στο μέλλον συμπιεστών κοντέινερ και συνολική δυναμικότητα 150 t/ημέρα,
3) Ως προς το πρόγραμμα παρακολούθησης των επιπτώσεων στα επιφανειακά και υπόγεια νερά από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, γίνεται διόρθωση των συντεταγμένων δύο σημείων δειγματοληψίας λόγω καταστροφής της μίας γεώτρησης και αντικατάστασής της με υφιστάμενο ιδιωτικό πηγάδι και λόγω αριθμητικού λάθους στις συντεταγμένες άλλου σημείου δειγματοληψίας.

Μεταξύ των περιβαλλοντικών όρων που εγκρίθηκαν ήταν:
>Να εξασφαλιστούν όλες οι απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις των συναρμοδίων υπηρεσιών,
>να αποκατασταθεί η λειτουργία της γεώτρησης παρακολούθησης ή να αντικατασταθεί με νέα γεώτρηση σε παραπλήσια θέση εντός του ΧΥΤΑ,
>να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η στεγανότητα των αποχετευτικών αγωγών και των δεξαμενών που θα χρησιμοποιούνται για τη συλλογή και την προσωρινή αποθήκευση των υγρών αποβλήτων της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (MEB) καθώς και του συνδετήριου αγωγού μεταξύ των δεξαμενών προσωρινής αποθήκευσης και των δεξαμενών συλλογής στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση των υπογείων υδάτων ή/και των επιφανειακών υδάτων της περιοχής σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων,
>να εγκατασταθεί το σύνολο των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας (πρόληψη και πυρόσβεση) καθώς και αποφυγής μετάδοσης της φωτιάς σε παρακείμενες περιοχές και κτίρια,
>να υπάρχει σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης του είδους και της ποιότητας των εισερχόμενων αποβλήτων στον ΣΜΑ,
> να γίνεται συστηματικός έλεγχος της καλής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων-στραγγισμάτων,
>να διασφαλίζει ο φορέας εκμετάλλευσης του έργου όσα προβλέπονται από το νόμο (να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα προληπτικά αντιρρυπαντικά μέτρα, να εφαρμόζει τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, να μην προκαλεί σημαντική ρύπανση, να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη ατυχημάτων και περιορισμό των συνεπειών τους, και τα αναγκαία μέτρα κατά την οριστική παύση των δραστηριοτήτων, ώστε να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος ρύπανσης και ο χώρος της εκμετάλλευσης να επανέρχεται στην ικανοποιητική κατάσταση).
>να υποβάλλει τουλάχιστον ετησίως στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή πληροφορίες βάσει των αποτελεσμάτων της περιβαλλοντικής παρακολούθησης του ΧΥΤΑ, οι οποίες θα επιτρέπουν τον έλεγχο της τήρησης των όρων αδειοδότησης και τη σύγκριση των τιμών εκπομπής με τα επίπεδα εκπομπών που συνδέονται με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, ενώ το σύνολο των εκπομπών στην ατμόσφαιρα, θα μετράται τουλάχιστον μηνιαία, εκτός και αν αναφέρεται άλλη συχνότητα μέτρησης (μεγαλύτερη).