Στον αγώνα αυτόν κανείς δεν περισσεύει!

Το ταξίδι για τη νέα δημοτική αρχή και για εμένα προσωπικά, ως Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, ξεκίνησε πριν από 3 μήνες. Οι προκλήσεις ήταν πολλές. Έχοντας βαθιά επίγνωση για το μέγεθος της ευθύνης και της ουσιαστικής δουλειάς που μας περίμενε ευθυγραμμιστήκαμε όλοι μπροστά στο όραμα που μας ενώνει: να επανέλθει δηλαδή η Αιγιάλεια στην κανονικότητα.
Από τη πρώτη μέρα, σταθήκαμε αντιμέτωποι με το μεγάλο πρόβλημα της εναπόθεσης των απορριμμάτων που επί μήνες έμειναν στους δρόμους προκαλώντας κίνδυνο στη δημόσια υγεία. Η λύση για την αντιμετώπισή του, πρέπει να είναι μόνιμη και περιβαλλοντικά ορθή. Σε αυτή τη λύση θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι.
Αυτό προϋποθέτει, ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς όλων μας στο πολύ σοβαρό θέμα που έχει υποθηκεύσει το μέλλον αυτού του τόπου και βέβαια, το μέλλον των παιδιών μας. Αντιλαμβάνομαι ότι όλοι μας επιθυμούμε με ένα μαγικό τρόπο να δοθεί λύση σε μια στιγμή για τα λάθη και τις παραλήψεις των προηγούμενων δεκαετιών. Γνωρίζουμε όμως πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Αυτή είναι η Αλήθεια.
Προβλήματα που αντιμετωπίσαμε
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου, λόγω του προβλήματος των απορριμμάτων είναι πολύ δύσκολη, και δε μας δίνει τον απαραίτητο χώρο να προχωρήσουμε σε ενέργειες που θα διευκόλυναν την προσπάθεια μας.
• Ο στόλος των απορριμματοφόρων μας είναι πολύ παλιός και από αυτά λειτουργικά είναι μόνο 5 οχήματα.
• Η υπηρεσία καθαριότητας είναι εξουθενωμένη λόγω της κατάστασης και βρίσκεται σε μια συνεχή υπερπροσπάθεια.
• Οι κάδοι έχουν καεί και καταστραφεί λόγω του προβλήματος.
Τα βήματα που ακολουθήσαμε στις πρώτες 60 ημέρες:
1. Για να μπορέσουμε άμεσα και αποτελεσματικά να μαζέψουμε τους όγκους των απορριμμάτων από τις γειτονιές ζητήσαμε τη βοήθεια εργολάβων της περιοχής ώστε να συνδράμουν με φορτηγά και εκσκαφείς αφιλοκερδώς, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στη μεγάλη αυτή προσπάθεια και ανταποκρίθηκαν. Η συμβολή τους στο αποτέλεσμα ήταν καθοριστική και είναι το πρώτο σημάδι προσφοράς στο Νέο Δήμο Αιγιαλείας που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
2. Η ανακύκλωση είναι το δεύτερο σημαντικό βήμα που πρέπει να κερδηθεί. Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων δεν είναι απλά ένας στόχος είναι στρατηγική επιλογή ώστε μεταξύ άλλων να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς στην ΔΙ.Α.ΔΗ.ΜΑ στην Κοζάνη.
3. Βάλαμε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Ραντεβού στη περιφέρεια του Δήμου μας με αποτέλεσμα το οικιακό ανακυκλώσιμο να είναι καθαρό και από 0% στις πρώτες 25 ημέρες να φτάσει το 5%. Τις επόμενες μέρες αυξάνουμε τα δρομολόγια και ξεκινά και σε συνοικίες του Αιγίου. Η συμμετοχή των συμπολιτών μας στο πρόγραμμα ραντεβού είναι ικανοποιητική και έχει συνεχώς αυξητικές τάσεις.
4.Η επικοινωνία με τους πολίτες ξεκίνησε από τις πρώτες μέρες τοπική ενότητα – τοπική ενότητα με στόχο την ενημέρωση με θέμα τη διαχείριση και τις ορθές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούμε με τα απορρίμματα, κλαδοδέματα, ογκώδη, μπάζα. Συνεχίζουμε με ενημέρωση όλων των επαγγελματιών ανά περιοχή στο δήμο μας αναλύοντας τις πολιτικές μας για το πρόβλημα των απορριμμάτων συζητώντας μαζί τους για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.
5. Η συμβολή των τοπικών Προέδρων και των επαγγελματικών φορέων είναι πολύ ουσιαστική. Έχουμε δημιουργήσει μία μεγάλη εθελοντική ομάδα που συνέχεια διευρύνεται και θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια της ευαισθητοποίησης. Πιστεύουμε πολύ στους ενεργούς πολίτες, στους πολίτες της διπλανής πόρτας που θέλουν να αλλάξουν προς το καλύτερο τον Δήμο μας με την ουσιαστική συμμετοχή τους.
6. Ο Λαμπ-οίκος ο Ήρωας της ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους μαθητές και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων θα αρχίσουν να δημιουργούν τις πράσινες γωνιές. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, πολύ ουσιαστική είναι η συμβολή όλης της εκπαιδευτικής Κοινότητας. Μαζί, διοργανώσαμε δράσεις και παιχνίδια με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Παράλληλα, διοργανώσαμε δράσεις για τους γονείς με στόχο την ενημέρωση τους, ώστε το προσωπικό παράδειγμα τους να γίνει σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου.
7 Η Φανώ η Φάλαινα είναι ένα συμβολικό έργο που εμπνεύστηκε και κατασκεύασε η κ. Μαργαρίτα Γούτου και με τη στήριξη της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α τοποθετήθηκε στην παραλία Αιγίου για να δέχεται τα πλαστικά μπουκάλια, ώστε να μην ρυπαίνονται με αυτά οι θάλασσες μας και να προστατεύεται η θαλάσσια ζωή. Στόχος είναι να υπενθυμίζει συνεχώς την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων. Οφείλουμε δε να επαινέσουμε τη μεγάλη ανταπόκριση των παιδιών και των μεγάλων σε αυτήν την προσπάθεια.
8. Δημιουργούμε πράσινες γωνιές σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του δήμου μας και παράλληλα ενημερώνουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων με στόχο να εξασφαλίσουμε τη γραφική ύλη τους δωρεάν, συγκεντρώνοντας μετά τις εκκαθαρίσεις αρχείων τους χαρτί που θα ανακυκλωθεί.
9. Αναβαθμίζουμε την Υπηρεσία καθαριότητας με εκπαίδευση του προσωπικού, κάνουμε ενέργειες ώστε να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές και τον εξοπλισμό με στόχο την καλύτερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη καθώς και την ασφάλεια του προσωπικού της καθαριότητας.
10. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θέλουμε να πιστοποιήσουμε τις υποδομές και το προσωπικό μας με πιστοποίηση ISO και HACCP με στόχο την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, την ασφάλεια, τη διαφάνεια καθώς και την αξιολόγηση των ενεργειών ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς.
11. Δημιουργούμε ευέλικτους μηχανισμούς επικοινωνίας με ηλεκτρονικές εφαρμογές και τηλεφωνικούς αριθμούς και λύσεις εξυπηρέτησης του πολίτη. Παράλληλα, μειώνουμε τη γραφειοκρατία.
Πιστεύουμε πως με σωστό προγραμματισμό με πολύ και ουσιαστική δουλειά από όλους το όραμα μας για ένα δήμο που θα αποτελεί Πρότυπο και παράδειγμα για όλους μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Τα απορρίμματα δεν έχουν παράταξη – χρώμα – ιδεολογία. Μόνο με σοβαρότητα, υπεύθυνη αντιμετώπιση από όλους και από τον κάθε ένα ξεχωριστά το πρόβλημα αυτό μπορεί να γίνει ευκαιρία.
Είμαστε και πρέπει να παραμείνουμε όλοι ενωμένοι απέναντι στο πρόβλημα των απορριμμάτων. Κανείς δεν τα ξέρει όλα, και κανείς δεν έχει τη μαγική λύση στο τσεπάκι. Όλοι μαθαίνουμε κάθε μέρα από ορθές πρακτικές και αναζητάμε τα επόμενα βήματα, μέσα από πρακτικές που έχουν ήδη αποδώσει. Πρέπει όλοι μαζί να είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για αυτό. Εάν θέσουμε το πρόβλημα της καθαριότητας σε μία κανονικότητα, τότε η Αιγιάλεια θα αναβαθμιστεί και θα πάρει τη θέση που της αξίζει.
Στον αγώνα αυτόν κανείς δεν περισσεύει! Σας θέλουμε όλους δίπλα μας ….
Νίκος Καραΐσκος
Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης