Παραβάτης ένας στους δύο οδηγούς!

Δε λένε να συνετιστούν με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οι Έλληνες οδηγοί με αποτέλεσμα σε κάθε εξόρμηση των ανθρώπων της Τροχαίας να διαπιστώνονται ολοένα και περισσότεροι παραβάτες.

Ωστόσο η ΕΛΑΣ έχει βάλει στόχο να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα ενώ οι κόντρες και η παράνομη στάθμευση ιδίως σε ράμπες για ΑΜΕΑ αποτελούν βασικές προτεραιότητές της.

Μάλιστα σε μόλις δύο ημέρες στην Αττική σε 645 τροχονομικούς ελέγχους οδηγών και οχημάτων βεβαιώθηκαν 357 παραβάσεις, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι ένας στους δύο οδηγούς παραβιάζουν τον ΚΟΚ.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής για την αντιμετώπιση – πρόληψη των αυτοσχέδιων αγώνων πραγματοποιήθηκαν βραδινές ώρες στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2019 ειδικές εξορμήσεις κατά μήκος της Λ. Συγγρού (Φιξ), της Λ. Βουλιαγμένης (γέφυρα Αλεξιουπόλεως) και της Ε.Ο. Αθηνών – Σουνίου (RIBAS , Δέλτα Βάρκιζας, ύψος Λ. Καλυβίων) οι αστυνομικοί διαπίστωσαν 171 παραβάσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, 63 για πρόκληση υπερβολικών θορύβων, 36 για φιμέ τζάμια, 21 για μη χρήση προστατευτικού κράνους, 5 για έλλειψη πινακίδων κυκλοφορίας, 2 για τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, 3 για επικίνδυνους ελιγμούς, 4 για μη χρήση ζωνών ασφαλείας, 2 για

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 76 άδειες ικανότητας οδήγησης, 80 άδειες κυκλοφορίας και 81 ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας. Ακινητοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν με γερανοφόρα οχήματα 11 δίκυκλες μοτοσικλέτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση της τροχαίας προειδοποιεί ότι οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και θα γίνουν και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη παραβατικότητα.

Παράλληλα αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος «παράβαση της εβδομάδας» σύμφωνα με τα οποία ένα στους 15 οδηγούς  σταθμεύουν σε ράμπες αναπήρων αλλά και ένας στους 100 δεν ακολουθεί τους κανόνες για την ασφαλή μεταφορά παιδιών!.

Ειδικότερα από τις 2 έως 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 11.253 οχήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά 739 παραβάσεις στάθμευσης σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά την μεταφορά παιδιών.

Οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Αττικής (193) και της Θεσσαλονίκης (148).

Υπενθυμίζεται ότι από αρχές Σεπτεμβρίου 2019 που εφαρμόζεται το παραπάνω πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, μέχρι τέλος Νοεμβρίου έχουν βεβαιωθεί (9.531) παραβάσεις για στάση – στάθμευση σε ράμπα διάβασης και ειδικούς χώρους στάθμευσης ΑμεΑ.