ΠΑΤΡΑ: Στο Διεθνές Φόρουμ για το νερό ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γεώργιος Τζόβολος

Ολοκληρώθηκε το 1Ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό, οι εργασίες του οποίου έλαβαν χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο στις 10 & 11 Δεκεμβρίου 2019. Το Φόρουμ τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO καθώς και των Υπουργείων Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΕΥΔΑΠ και της ΚΕΔΕ.

 

Διοργανωτές ήταν Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών “Ιωάννης Καποδίστριας” σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες της ρύπανσης των υδάτινων αποθεμάτων μέσω των προϊόντων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής. Η ποιότητα του πόσιμου νερού και οι επιπτώσεις του ακατάλληλου νερού στην ανθρώπινη υγεία και τη ζωή γενικότερα ηταν τα κεντρικά θέματα του Συνεδρίου. Παρουσιάστηκαν καινοτόμες τεχνολογίες και κατατέθηκαν προτάσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών του, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος του μολυσμένου νερού και της λειψυδρίας γενικότερα.
Η καθιέρωση του Φόρουμ για το Νερό σε ετήσια βάση ως θεσμός, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έγινε ιδιαίτερη δεκτή και απεφασίσθη να πραγματοποιείται κάθε χρόνο με ενδιάμεση ημερίδα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος αλλά και σε χώρες της Ε.Ε, ούτως ώστε τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για την εξασφάλιση ποιοτικού πόσιμου νερού να κοινοποιούνται διεθνώς προσφέροντας δυνατότητες πρακτικής εφαρμογής.

 

Απο την κεντρική ομιλία του Κυρίου Γεωργίου Τζόβολου, Διευθυντή Διαχείρισης Ευρωπαικών έργων

 

……. Ο κύριος στόχος των διεθνών συναντήσεων / εκδηλώσεων / συμποσίων / φόρουμ για το νερό είναι να επηρεάσουν και να ενημερώουνι επιστημονικά τους Υπεύθυνους λήψης αποφάσεων-Πολιτικούς, να αναλάβουν Άμεση Δράση για την προστασία των πηγών καθαρού νερού στον πλανήτη λόγω της ταχείας κλιματικής αλλαγής.

 

Σήμερα, πάνω από 350.000 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται πόσιμου νερού. Πάνω από το 20% του πληθυσμού της Γης αναγκάζεται να πίνει νερό από μολυσμένες πηγές. Ως αποτέλεσμα, πάνω από 2.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που συνδέονται με αυτό.

 

Καθημερινές ειδήσεις σε όλο τον κόσμο μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δείχνουν τις μεγάλες ζημιές που προξένησαν οι άνθρωποι στη γη, ρυπαίνοντας με χημικές ουσίες – επικίνδυνες ουσίες – και επικίνδυνα υλικά σε τέτοιο αριθμό που ο αέρας το χώμα , οι ωκεανοί δεν μπορούν να καθαρίσουν σωστά και να ανακυκλώσουν το Νερό.

 

Στο ήμισυ του ημισφαιρίου στη Γη το χειμώνα, εκδηλώνονται εξαιρετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες, ακολουθούμενες με έντονες καταιγίδες, κρύο και χιόνι, ενώ στο άλλο μισό δημιουργούνται μεγάλες πυρκαγιές, υψηλές θερμοκρασίες και ασταθή καιρικά φαινόμενα ,και αντίστροφα στο άλλο ημισφαίριο.

 

Οι λαοί μάχονται για μια καλύτερη ζωή, για έναν εύκολο τρόπο να κερδίσουν χρήματα, για ανάπτυξη, χωρίς να σκέφτονται ότι χωρίς καθαρό και αρκετό νερό τίποτα δεν μπορεί να ζήσει σε αυτόν τον πλανήτη.

 

Την ίδια στιγμή που βιώνουμε πολλή βροχή σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία, με τεράστιες επιπτώσεις στη γεωργία και το πόσιμο νερό.

 

Χρησιμοποιώντας δεδομένα και δορυφορικές εικόνες και άλλες πληροφορίες, μπορούμε να προβλέψουμε σε ποιες περιοχές θα έχουμε ξηρασία, ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να βοηθήσουμε τη γεωργική οικονομία και τη διατήρηση του νερού.

 

Προγράμματα θα ακολουθήσουν στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «HORIZON EUROPE» με ένα ποσό 100 δισ. Ευρώ και 100% χρηματοδότηση για έρευνα στην καινοτομία, για την περίοδο 2020-2027.

 

Πρόκειται για μια ευκαιρία για οποιονδήποτε ερευνητή, φορέα, Πανεπιστήμιο, κάτοχο διπλώματος ευρεσιτεχνίας ή εφευρέτη, ο οποίος διαθέτει πρόταση για λύσεις επεξεργασίας νερού, επεξεργασίας λυμάτων, μεθόδους καθαρισμού νερού ή τεχνικές ή εφευρέσεις, προκειμένου να συμμετάσχει και να υλοποιήσει τέτοια έργα.

 

Η τεχνολογία και οι καινοτομίες της πληροφορίας είναι τα κορυφαία εργαλεία για κάθε λογικό πολιτικό ή υπεύθυνο λήψης αποφάσεων να κάνει ένα βήμα μπροστά για να σώσει το πιο ακριβό δώρο, το νερό, και να έχει τον μπλε πλανήτη σε καλή υγεία και να αναπτυχθεί ξανά, για τις επόμενες γενεές.