ΠΑΤΡΑ: Προς αποφυγή οι επισκέψεις στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Πείρου – Το «κόκκινο» των Αρχών στο Φράγμα

Μπορεί να φαίνεται τυπική η ενημέρωση προς τους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον Πείρο να αποφεύγουν τις παρόχθιες επισκέψεις στον ποταμό. Όμως δεν είναι. Οι δοκιμαστικές εκκενώσεις που έχουν ξεκινήσει, ρίχνουν στο ποτάμι περίπου έξι κυβικά το δευτερόλεπτο (!) και δεν είναι καθόλου υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι παραμονεύει κίνδυνος πνιγμού για εκείνους που θα αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις των αρχών.
Αυτό τον χαρακτήρα, δηλαδή της ασφάλειας των πολιτών, έχουν οι ενημερώσεις που γίνονται από ορισμένους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (και δυστυχώς όχι από όλους εκείνους που οφείλουν να το κάνουν), καθώς οι εκκενώσεις στο φράγμα Αστερίου μπορούν να συνεχιστούν σε μη προγραμματισμένους χρόνους.
Υπάρχει κόσμος που πάει στο ποτάμι; Και αν ναι, τι μπορεί να του συμβεί; Στελέχη υπηρεσιών που γνωρίζουν την διαδικασία είναι καταφατικοί. Η πρόσβαση στο ποτάμι είναι ελεύθερη και όπως τους έχουν μεταφέρει κάτοικοι της περιοχής υπάρχουν πολίτες που κινούνται παρόχθια για διάφορους λόγους, κυρίως… για ψάρεμα ή συνηθίζουν να περνούν από την μια άκρη του ποταμού στην άλλη, «κόβοντας» δρόμο για τα χωράφια τους. Κάποιοι άλλοι κινούνται κατά μήκος των οχθών για αναψυχή. Η έκπληξη, όμως, που θα δοκιμάσουν εάν για παράδειγμα διασχίζουν το ποτάμι την ώρα της εκκένωσης, θα είναι πολύ μεγάλη. Στη φωτογραφία που δημοσιεύει η «Π» και απεικονίζει τη στιγμή από πρόσφατη εκκένωση του φράγματος Αστερίου είναι ευδιάκριτη η μεγάλη ποσότητα νερού που χύνεται στο ποτάμι και υπολογίζεται από 5-7 κυβικά ανά δευτερόλεπτο. Σημαντική λεπτομέρεια: τη στιγμή της εκκένωσης οι τεχνικοί δεν έχουν ορατότητα για όσα συμβαίνουν στις όχθες του ποταμού και κατά συνέπεια δεν μπορούν να διακόψουν την εργασία τους.
Οι εκκενώσεις θα συνεχιστούν, καθώς στα στελέχη των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην διαδικασία έχουν δοθεί συγκεκριμένες στάθμες νερού, οι οποίες θα επιτυγχάνονται σταδιακά. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή σταδιακά, θα γίνει και η πλήρωση του φράγματος.
Ο Δήμος Πατρέων συγκαταλέγεται στους φορείς που δείχνουν συνέπεια στην ενημέρωση των πολιτών. Με νεώτερη ανακοίνωση που εξέδωσε, ενημερώνει ότι οι ενέργειες εκκένωσης του φράγματος Αστερίου θα επαναληφθούν και τις επόμενες μέρες. Για αυτό, «οι κάτοικοι παρόχθιων περιοχών του ποταμού Πείρου και αυτοί που εργάζονται ή δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της κοίτης του, μέχρι 30 Δεκεμβρίου θα πρέπει να αποφεύγουν να κινούνται, να παραμένουν και να εκτελούν οποιαδήποτε δραστηριότητα στις όχθες του ποταμού λόγω αυξημένου κινδύνου πνιγμού εξαιτίας παροχέτευσης μεγάλων ποσοτήτων νερού εντός της κοίτης του Ποταμού.».