(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΔΙΕΚ – Η επίδειξη των ομάδων

Στις 20 Δεκέμβρη έγινε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΔΙΕΚ Πάτρας. Καλεσμένος ήταν και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος/Βοηθός Περιφερειάρχη κ. Ανδρέας Φίλιας. Ο κ. Νικόλαος Κατσώνης, Διευθυντής του ΔΙΕΚ Πάτρας, προλόγισε τη γιορτή, ευχαριστώντας τον κ. Φίλια για την παρουσία του και τονίζοντας τη στήριξη που προσέφερε στο ΔΙΕΚ κατά το παρελθόν προκειμένου το ΔΙΕΚ να έχει αυτή την προσωρινή στέγη στο Σχολικό Συγκρότημα των ΕΠΑΛ μέχρι να αποκτήσει σύγχρονο κτήριο κολεγιακών προδιαγραφών όπως συνάδει με ένα μεταλυκειακό Ινστιτούτο επιπέδου 05. Τον ευχαρίστησε ακόμα για τη διατυπωμένη στήριξη που προτίθεται να προσφέρει και στο μέλλον στο ΔΙΕΚ για απόκτηση σύγχρονων εγκαταστάσεων ίσως και με συστέγαση με ένα νέο πρότυπο ΕΠΑΛ κολεγιακών υποδομών. Στη συνέχεια ο κ. Φίλιας ευχήθηκε καλές γιορτές, ενώ μίλησε επίσης για τον αγώνα των σπουδαστών, οι οποίοι έχουν διπλό ρόλο, ως εκπαιδευόμενοι και ως εργαζόμενοι και υποσχέθηκε να επισκεφθεί το ΔΙΕΚ με τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη για να προγραμματίσουν και να φροντίσουν στο σύντομο μέλλον να έχει το δικό του κτήριο .
Κατόπιν, έδωσε το λόγο στον Υποδιευθυντή Α’ κ. Γιώργο Γιωτόπουλο, υπεύθυνο συντονισμού της εκδήλωσης. Ο κ. Γιωτόπουλος, λέγοντας πως οι προλαλήσαντες τον κάλυψαν πλήρως, ανακοίνωσε ότι η γιορτή θα ξεκινήσει με χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια από το τμήμα «Μουσική – Τραγούδι» του ΔΙΕΚ.
Η χορωδία ήταν εξαιρετική και έδειξε την υπέροχη δουλειά των εκπαιδευτών του τμήματος. Ενθουσίασαν με τον ρυθμό, τη μελωδία και τη χαρά τους ενισχύοντας τη γιορτινή ατμόσφαιρα.
Στη συνέχεια το θεατρικό δρώμενο «Όταν το σώμα τραγουδά» τράβηξε την προσοχή των θεατών, με την ευρηματική σκηνοθεσία και την ερμηνευτική δεινότητα των ερμηνευτών, Βασιλικής Γκουρνέλου, Μαρίας Ανδριοπούλου, Σπύρου Μανώνα, Παναγιώτη Κραβαριώτη, Άντζελας Δημοπούλου, Γεωργίας Μασσαρά και Ελισάβετ Πάσχου.
Ακολούθησε η παρουσίαση της ομάδας Arduino του ΔΙΕΚ Πάτρας. Ο κ. Γιωτόπουλος ως υπεύθυνος της ομάδας, προλόγισε την παρουσίαση λέγοντας πως η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων είναι καθαρά εθελοντική και σύντομα θα συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό. Συμπλήρωσε πως επίσημα συμμετέχουν και σε eTwinning με το ΔΙΕΚ Θέρμης, πάντα με θέμα το Arduino και θα πάρουν και πολύτιμο υλικό από το Scientix. Έδειξε επίσης τις αξιόλογες δουλειές του τμήματος γραφιστικής σχετικά με αυτό το έργο και μίλησε για το twinspace, τον κοινό χώρο εργασίας των δύο ΔΙΕΚ μέσω eTwinning. Το twinspace έχει τον ευρηματικό τίτλο “How to Agruino using Arduino”. Πρόκειται για μια κατασκευή που έφτιαξε η ομάδα για να βοηθήσει τους αγρότες να γνωρίζουν την υγρασία των καλλιεργειών και να ρυθμίζουν το αυτόματο πότισμα.
Το έργο είναι χωρισμένο σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα, με μέλη τον Ντάνιελ Πέτροφ, Νίκο Άκουρο και Χριστόφορο Ζέκα ασχολείται με την περιστροφή. Ο Χριστόφορος Ζέκας εξήγησε τι είναι το Arduino και ο Ντάνιελ Πέτροφ πως δουλεύει ακριβώς η περιστροφή του ρομπότ. Η δεύτερη ομάδα, με μέλη τους Ανδρέα Χαλβατζόπουλο, Μαρία Χριστοπούλου, Περσεφόνη Τσαφώνη και Ανδρέα Χριστόπουλο, ασχολείται με τους αισθητήρες. Η Μαρία Χριστοπούλου εξήγησε με απλά λόγια πως ακριβώς λειτουργεί το κύκλωμα. Ο Ανδρέας Χαλβατζόπουλος παρουσίασε το ρομπότ ζωντανά δείχνοντας πως είναι στην πραγματικότητα. Η τρίτη ομάδα, με μέλη τους Γιάννη Πόθο, Έφη Σκαναβή, Κωνσταντίνο Κιουρή και Τιμόθεο Κομινάτο ασχολείται με την κίνηση και εξήγησαν πως δίνουν κίνηση στο ρομπότ, κάνοντας και μια επίδειξη του πως κινείται.
Η επίδειξη των ομάδων τράβηξε την προσοχή των θεατών με πολλούς να σηκώνονται από τη θέση τους προκειμένου να δουν καλύτερα ή από πιο κοντά το εντυπωσιακό έργο των εκπαιδευόμενων.
Τέλος, ο κ. Γιωτόπουλος μίλησε για τον ενθουσιασμό των ομάδων που ήταν και ο λόγος της παρουσίασης σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή και ανακοίνωσε το τελευταίο μέρος της γιορτής, το θεατρικό μονόπρακτο του Άντον Τσέχοφ «Αίτηση σε γάμο», με ερμηνευτές τους Ανδρέα Θανασούλα, Γεωργία Μασσαρά και Καλλίνικο Στυλιανόπουλο.
Η παράσταση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, με το κοινό να αντιδρά με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα σε κάθε αλλαγή της πλοκής, δείχνοντας την εξαιρετική δουλειά των εκπαιδευτών και καταρτιζόμενων. Ήταν τόση η επιτυχία, ώστε το χειροκρότημα στο τέλος ήταν παρατεταμένο και φάνηκε να ξαφνιάζει ακόμα και τους ηθοποιούς.
Μια ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση του ΔΙΕΚ Πάτρας που έδειξε ότι ακόμα και με λιτά μέσα, μπορεί κανείς να δημιουργήσει έργα ποιοτικά και εξόχως ενδιαφέροντα!
Τα γλυκίσματα που προσφέρθηκαν στο τέλος της εκδήλωσης ήταν ευγενική χορηγία του «Αχαΐκό Χωριάτικο», το οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή του.
Σύνδεσμος για φωτογραφίες: bit.ly/diekphotos
Σύνδεσμος για βίντεο παρουσίασης της εκδήλωσης: bit.ly/diekvideos