Ο διατροφικός οδηγός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Είναι γεγονός πως τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι περισσότεροι ξεφεύγουμε από τον άξονα της διατροφής που ακολουθούμε. Κι όμως, υπάρχουν τρόποι για να αποφύγουμε τις… κακοτοπιές.

Oι συχνές προσκλήσεις και οι ακόμα συχνότερες έξοδοι, που ειδικά στη χώρα μας είναι άμεσα συνυφασμένες με το φαγητό, μας αποδιοργανώνουν από την έννοια της ισορροπημένης διατροφής. Η αποδιοργάνωση όμως αυτή, όταν διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα και δεν χαρακτηρίζεται από υπερβολική κατανάλωση, είναι θεμιτή προκειμένου να αισθανόμαστε μέρος του «εορταστικού» συνόλου, ενώ δεν είναι ικανή να μας αποτρέψει από την αξία μιας ισορροπημένης διατροφής που καλούμαστε να ακολουθούμε τον υπόλοιπο χρόνο… Ας δούμε τώρα επτά πολύτιμες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε τα εορταστικά τραπέζια, χωρίς τύψεις, ενδοιασμούς και… περιττά κιλά.

1. Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ, δίνει πολλές θερμίδες χωρίς να προκαλεί κορεσμό. Μην αυταπατάστε ότι το λευκό κρασί είναι πιο light από το κόκκινο. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η μπίρα αποδίδει λιγότερες θερμίδες από την αντίστοιχη ποσότητα κρασιού!!! 1 ποτηράκι (145ml) κόκκινο κρασί αποδίδει κατά μέσο όρο 125 θερμίδες και εμπεριέχει 15,6γρ. αλκοόλ. Από την άλλη, 1 ποτηράκι (145ml) κρασί λευκό αποδίδει κατά μέσο όρο 122 θερμίδες και εμπεριέχει 15,1γρ. αλκοόλ. Βλέπουμε δηλαδή ότι η θερμιδική διαφορά μεταξύ λευκού και κόκκινου κρασιού είναι ανύπαρκτη. Θα πρέπει να σταματήσει λοιπόν ναθεωρείται το λευκό κρασί πιο… light!

2. Προτιμήστε μελομακάρονο από κουραμπιέ. Αποδίδει λιγότερες θερμίδες (110 έναντι 155 του κουραμπιέ) και έχει υψηλότερη διατροφική αξία, αφού εμπεριέχει ελαιόλαδο και μέλι αντί για βούτυρο και ζάχαρη (η συμβουλή αυτή έχει ιδιαίτερη αξία όταν δεν αρκείστε στο ένα γλύκισμα!).

3. Πριν ξεκινήσετε για το εκάστοτε γιορτινό κάλεσμα, μην είστε τελείως νηστικοί και άρα έτοιμοι να ενδώσετε σε κάθε ορεκτικό, που ουσιαστικά δεν εξυπηρετεί και κανέναν σκοπό αφού συνήθως από όρεξη… άλλο τίποτα! Καλές εναλλακτικές για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ που θα κοντρολάρει την όρεξη και θα σας βοηθήσει να δείξετε… καλή διαγωγή στο γιορτινό τραπέζι είναι ένα μικρό μπολ σαλάτας ή δύο φρυγανιές με λίγο τυρί μειωμένων λιπαρών ή ακόμα και ένα φρούτο, όχι πολύ ώριμο.

4. Εφόσον ετοιμάζετε εσείς γιορτινό τραπέζι, επιλέξτε εδέσματα που εξυπηρετούν την τέρψη αλλά και συνάδουν με έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Για παράδειγμα, για αλλαντικά επιλέξτε ποικιλία με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και 30% λιγότερο αλάτι. Δεν στερούνται γεύσης ενώ μειώνετε την κατανάλωση λίπους και αλατιού, που αυτές τις ημέρες καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό.

5. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκλωβιστείτε σε σκέψεις του τύπου «δεν θα πάω εκεί που με κάλεσαν» ή «παρακαλώ, μόνο σαλάτα για μένα». Απωθημένα και ενδογενείς πιέσεις θα σας οδηγήσουν την επομένη να παραδοθείτε αμαχητί στο ταψί με τα λαχταριστά μελομακάρονα ή (και) τους κουραμπιέδες. Η σύνεση στην κατανάλωση και η χαρά της συνεύρεσης με την αγαπημένη σας παρέα αρκούν για να προφυλάξουν τον καθένα από υπερβολές που έχουν αντίκτυπο στο βάρoς του.

6. Αξιοποιήστε το φούρνο σας και όχι το τηγάνι σας.Για παράδειγμα, οι ψητές πατάτες φούρνου αποτελούν ένα γευστικότατο έδεσμα και μπορούν να συνοδεύσουν το οποιοδήποτε ψητό, γλιτώνοντάς σας από την κατανάλωση τεράστιας ποσότητας λίπους που τραβούν σαν «σφουγγάρι» οι τηγανητές πατάτες…

7. Για τα άτομα που είναι επιρρεπή και ενδίδουν στους γιορτινούς διατροφικούς πειρασμούς, η εφαρμογή ακραίων διατροφικών σχημάτων ή νηστείας την επόμενη ημέρα αντενδείκνυνται. Ας αναλογιστούμε ότι οι αυστηρές μονοδίαιτες και «φρουτοθεραπείες» αποσυντονίζουν εντελώς το μεταβολισμό μας, αλλά οδηγούν και σε απώλεια κυρίως υγρών και γλυκογόνου -άρα σε μια εικονική απώλεια, αφού η μείωση του λιπώδους ιστού που είναι το ζητούμενο δεν επιτυγχάνεται στο βαθμό που θα θέλαμε.Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται λοιπόν, ύστερα από την οποιαδήποτε διατροφική ατασθαλία η επιστροφή σ’ ένα ισορροπημένο διατροφικά διαιτολόγιο πρέπει να αποτελεί μονόδρομο, ασχέτως ένδειξης της ζυγαριάς.

olivemagazine.gr