(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ο βυθός «βγήκε» πάλι στη στεριά – «Mας αγνοούν» λένε οι κάτοικοι – Οι προσπάθειες του δήμου

Με φτυάρια, τσουγκράνες και άλλα εργαλεία βγήκαν από τα σπίτια τους χθες το πρωί οι κάτοικοι των Βραχνέικων και Μονοδενδρίου, αφού υλικά από τον βυθό της θάλασσας είχαν μεταφερθεί με τα πελώρια κύματα μέχρι και μέσα στις αυλές τους. Το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας έκανε τον παραλιακό δρόμο απροσπέλαστο αφού στο μεγαλύτερο τμήμα του καλύφθηκε από πέτρες, φύκια και λάσπη.
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων είδαν να υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα τραπεζοκαθίσματα στα κιόσκια της παραλίας. Μια εικόνα καταστροφής, που όμως που δεν αποτελεί πρωτοτυπία αφού το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε φορά που πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η θάλασσα γίνεται ένα με τον δρόμο, ο οποίος σε πολλά τμήματά του έχει υποστεί διάβρωση σε βαθμό επικίνδυνο για τους πεζούς.
Κατά μήκος της παραλιακής οδού οι οδηγοί υποχρεώνονται σε συνεχή σλάλομ προκειμένου να αποφύγουν τις τεράστιες πέτρες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του οδοστρώματος.

 

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Εισπράττουμε αδιαφορία»
Στο ίδιο έργο θεατές χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται και να δίνει λύση στην πράξη», λέει στην «Π» ο κ. Νίκος Στασινόπουλος, τον οποίο ο φωτογραφικός φακός της «Π» συνέλαβε ενώ μόνος του με φτυάρι κι ένα οικοδομικό καροτσάκι μάζευε τη λάσπη από το σπίτι του. Κατοικεί στο σημείο της μεγάλης στροφής στα Βραχνέικα, κοντά στην παλιά εξέδρα. Εκεί όπου παρουσιάζεται εντονότερο το πρόβλημα κάθε φορά που φυσάει ΝΔ άνεμος, όπως λέει ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Χθες είχε 7 με 8 μποφόρ και όπως κάθε φορά που έχουμε τέτοιο καιρό, βγήκε όλη η θάλασσα έξω και ο δρόμος κλείνει από τα φερτά υλικά. Σταματά η κυκλοφορία, εμείς δεν μπορούμε να φθάσουμε στα σπίτια μας ή να βγούμε από αυτά αφού λάσπες και πέτρες φθάνουν μέχρι τις πόρτες και τις αυλές μας». Και προσθέτει: «Ο παραλιακός δρόμος έχει υποχωρήσει υπογείως σε πολλά σημεία. Είναι μεγάλη η διάβρωση αλλά παρότι φωνάζουμε και παρακαλάμε, εισπράττουμε πλήρη αδιαφορία».

 

ΘΕΝΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Ανυπόφορη η κατάσταση»
Λόγια αγανάκτησης, απογοήτευσης και απελπισίας εκφράζονται από το σύνολο των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής. Η κ. Θένη Σωτηροπούλου, απευθυνόμενη στην «Π» χαρακτήρισε την κατάσταση ανυπόφορη, σημειώνοντας ότι προ δεκαετίας περίπου έγινε μια απόπειρα εργασιών προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα, όμως για λόγους που ποτέ δεν γνωστοποιήθηκαν, σταμάτησαν. «Όμως εμείς κάθε φορά που έχει κακοκαιρία, πνιγόμαστε. Και στο δικό μου σπίτι έχω σοβαρό πρόβλημα. Ξύπνησα το πρωί και είδα να έχουν φθάσει, η λάσπη και οι πέτρες μπροστά στην πόρτα μου. Ούτε τα παιδιά μου δε μπορούσα να πάω στο σχολείο σήμερα».

 

Είναι γεγονός ότι μπουλντόζες του Δήμου Πατρέων καθάριζαν από τα ξημερώματα την παραλιακή των Βραχνείκων από τα φερτά υλικά, ενώ ανάλογη παρέμβαση υπήρξε και στο Ρίον, μέχρι τον Άγιο Βασίλειο, όπου διαμορφώθηκε παρόμοια κατάσταση.

 

ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ, ΜΠΟΡΕΙ
Το μείζον είναι ότι δεν επιλύεται η αιτία που με έργα που θα απέτρεπαν την επανεμφάνιση του φαινομένου. Ο Δήμος προβάλλει μονίμως το επιχείρημα ότι θέτει εμπόδια η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που θεωρεί αιγιαλό τον δρόμο. Όμως η «Π» αποκαλύπτει πως αυτό είναι πλασματική αλήθεια, διότι ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου κ. Παναγιώτης Κακούνης ξεκαθαρίζει πως υπάρχει τρόπος νομιμοποίησης της εκτέλεσης εργασιών σε αιγιαλό. Αυτό προκύπτει από τον νόμο 4607/2019, παρ. 14Α, που λύνει τα χέρια των Δήμων και αναιρεί τα εμπόδια που έθετε επί χρόνια άλλη διάταξη του ν.2971. Έτσι ο Δήμος μπορεί να κάνει μελέτη, να υποβάλει την αίτησή του και να γίνουν απλουστευμένα και γρήγορα οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν έργα βελτίωσης των παραλιακών δρόμων. «Υπάρχουν μάλιστα προβλέψεις περί κατεπείγοντος, ασφαλείας και άλλες, που μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικά επιχειρήματα και να ανάψει το πράσινο φως για εκτέλεση εργασιών», τονίζει ο κ. Κακούνης επιβεβαιώνοντας πως ανάλογη αίτηση δεν υπάρχει εκ μέρους του Δήμου Πατρέων. «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στον καθαρισμό του δρόμου γιατί προέχει η ασφάλεια των πολιτών, όμως ο νόμος δίνει διεξόδους», προσθέτει ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος προσωπικά ενημέρωσε τους υπευθύνους του Δήμου για τη δυνατότητα αυτή, σε ειδική σύσκεψη για τη διάβρωση των ακτών, που πραγματοποιήθηκε προ μηνός στο Δημαρχείο της Πάτρας. Στην οποία βεβαίωσε πως εφόσον υπάρχει αίτημα, η υπηρεσία θα τρέξει τις διαδικασίες για να κερδηθεί χρόνος. Να σημειωθεί ότι το 2012 είχε κατατεθεί ανάλογο αίτημα, όμως ίσχυε άλλη νομοθεσία, πέρασαν προθεσμίες, άρα το εν λόγω αίτημα ουσιαστικά έχει παραγραφεί.

 

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΥΜΑ!
Δεν είναι μόνο οι δυσκολίες αλλά και ο άμεσος κίνδυνος που διατρέχουν διερχόμενοι, ιδίως αν δεν γνωρίζουν την περιοχή και τα προβλήματά της. Σύμφωνα με τους κατοίκους, χαρακτηριστικό περιστατικό που θα μπορούσε να είχε τραγική κατάληξη, είναι αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με μία γυναίκα η οποία παρασύρθηκε από δυνατά κύματα ενώ περπατούσε στην άκρη του παραλιακού δρόμου. «Σε μια στιγμή η γυναίκα βρέθηκε από τον δρόμο στη θάλασσα, χωρίς να καταλάβει το παραμικρό. Τρέξαμε και την βγάλαμε έξω, χωρίς ευτυχώς να υποστεί κάποιον τραυματισμό», αναφέρει περίοικος και αυτόπτης μάρτυρας του συγκεκριμένου συμβάντος. Επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα της κακοκαιρίας γίνονται εντονότερα σε συνδυασμό με τη διόγκωση των κυμάτων από την υψηλή ταχύτητα των πλοίων. Μάλιστα για αυτό το λόγο έγινε αναφορά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας ώστε να ληφθούν μέτρα.
ΠΗΓΗ: Πελοπόννησος