Αυθαίρετος και ακατανόητος αποκλεισμός της πόλης μας;

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπυρίδωνα Καπράλο, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,
Πολύ έγκαιρα στις 12/7/19 και όταν για 1η φορά κυκλοφόρησαν δημοσιογραφικές φήμες στην πόλη μας, περί σκέψεων ριζικής αλλαγής της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Τόκυο 2020 και συγκεκριμένα περί μη διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας για 1η φορά στην ιστορία του θεσμού από την πόλη μας, σας αποστείλαμε επιστολή δια της οποίας :
• Σας παρακαλούσαμε να μας επιβεβαιώσετε ή όχι τις φήμες
• Σας αναλύαμε την πολύπλευρη ισχυρή σχέση της πόλης μας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ιδεώδες τους
• Σας επισημαίναμε ότι τυχόν αποκλεισμός της πόλης μας δεν συνιστά απλά αστοχία ή ατόπημα, που στρέφεται εναντίον της 3ης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας, με μεγάλη αθλητική παράδοση και διαχρονικά γενέτειρα δεκάδων μεγάλων αθλητών και Ολυμπιονικών, αλλά θα σήμαινε αλλοίωση και παραχάραξη της ίδιας της σημειολογίας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και του σύγχρονου Ολυμπιακού ιδεώδους. Χωρίς καμία υπερβολή από κάθε άποψη καμία άλλη μεγάλη πόλη της Ελλάδας πλην της Αθήνας δεν είναι τόσο στενά συνδεμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
• Σας παρακαλέσαμε πριν διαμορφώσει η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας την εισήγηση της προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και σε κάθε περίπτωση πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια της το θέμα αυτό προ οριστική απόφαση σας, να προηγηθεί συνάντηση μας, προκειμένου να μας δοθεί ευκαιρία να σας αναλύσουμε εκτενέστερα τις απόψεις μας.
Στις 25/7/2019 λάβαμε απάντηση από τον Πρόεδρο της Αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας κ. Βασιλειάδη Αθανάσιο.
Στην επιστολή αυτή, ο κ. Πρόεδρος αφού επισημαίνει τη μέχρι τώρα άψογη συνεργασία μας, αλλά και τη συμβολή του Δημάρχου Πατρέων και του Δήμου Πατρέων γενικότερα, στην προετοιμασία για «την αρτιότερη διεξαγωγή των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων», αφ’ ενός μας πληροφορεί ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια για τη διαδρομή και ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η ολιγοήμερη παραμονή της Ολυμπιακής Φλόγας στη χώρα μας κι αφ’ ετέρου μας διαβεβαιώνει ότι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκυο 2020 και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ότι μετά από αυτή τη συνάντηση η Επιτροπή Ολυμπιακής Διαδρομής θα καταλήξει στην εισήγηση της προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Στο διάστημα αυτό είμαστε σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακής Διαδρομής, όσο και με άλλα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, οι οποίοι εξέφραζαν τη συγκαταβατικότητα τους στο δίκιο μας ως πόλη, μας πληροφορούσαν ότι η Τριμερής συνάντηση έχει καθυστερήσει και ότι θα πραγματοποιηθεί νέα μέτρηση της διαδρομής από ειδικούς προκειμένου να εξευρεθεί τεχνική λύση ικανοποίησης της επιθυμίας των Γιαπωνέζων για νότια διαδρομή που θεωρούν πιο εμπορική χωρίς να αποκλειστεί η Πάτρα.
Μετά από αυτά και τις φήμες που κυκλοφορούν στον τύπο, παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε υπεύθυνα τι ισχύει. Έχετε αποφασίσει τελεσίδικα τον αυθαίρετο και ακατανόητο αποκλεισμό της πόλης μας, στο όνομα της εμπορευματοποίησης της Ολυμπιακής Φλόγας κι εν πάση περιπτώσει με ποια λογική και φιλοσοφία. Επίσης αν έχετε ήδη αποφασίσει ερήμην της 3ης πόλης της χώρας αρνητικά, παρακαλούμε στο όνομα της μέχρι τώρα άψογης συνεργασίας μας να μας ενημερώσετε για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που πολύ έγκαιρα σας ζητήσαμε».