Εισπρακτική λογική

Η νέα δημοτική αρχή Ερυμάνθου του κ. Μπαρή μαζί με τους ψήφους της αντιπολίτευσης του κ. Κανελλόπουλου ψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15/12/19 οριζόντιο χαράτσι σύνδεσης με την αποχέτευση 500ευρώ για κάθε σύνδεση. Το συγκεκριμένο έργο που καρκινοβατεί χρόνια , έχει απορροφήσει πολλά εκατομμύρια, που έχει δημιουργήσει άπειρα προβλήματα με την καταστροφή των δρόμων,( 18 χρόνια ο κόσμος σπάει τα αυτοκίνητα του στα μπαλώματα της κακής αποκατάστασης), Το συγκεκριμένο έργο έχει καταλήξει γεφύρι της Άρτας με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται πολλοί αν τελικά έγινε για τους εργολάβους η για τους δημότες.
Η ΛΣ ήταν η μόνη δύναμη που καταψήφισε αυτό το χαράτσι προτείνοντας την αναβολή απόφασης αφού ο χρόνος επαρκεί και δεν επείγει. Επίσης πρότεινε να γίνει σύσκεψη στο δημαρχείο για να ακουστούν προτάσεις που σκοπό θα έχουν να μειώσουν η και να απαλλάξουν τους δημότες από το χαράτσι που είναι συνταξιούχοι φτωχοί αγρότες κτηνοτρόφοι άνεργοι ημιαπασχολούμενοι .
Την πρόταση μας απέρριψε η Δημοτική αρχή και με βιασύνη ψήφισε το χαράτσι με καθαρά εισπρακτική λογική αφού ούτε μελέτη παρουσίασε ούτε κάποια τεχνικά στοιχεία που να δικαιολογούν μια τέτοια επιβάρυνση.
Η ΛΣ διαχωρίζει την θέση της από αυτή την απόφαση και προτείνει.
Να συνταχθεί μελέτη για το κόστος σύνδεσης και να διεκδικηθούν πόροι από τα διάφορα προγράμματα που τρέχουν για να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι.
Σε περίπτωση που δεν βρεθούν πόροι να γίνει με βάση την μελέτη μειοδοτικός διαγωνισμός, που θα εξασφαλίσει εκπτώσεις στο σύνολο και κατά μονάδα του έργου που θα ωφεληθούν οι δημότες .
Η οριζόντια χρέωση να γίνει μέχρι τα όρια της ρυμοτομικής γραμμής. Το επιπλέον κόστος που θα βαρύνει τους δημότες εντός των ορίων της ιδιοκτησίας τους, να γίνει με παραμέτρους που θα έχουν καθοριστεί από τον μειοδοτικό διαγωνισμό πχ την απόσταση , το βάθος του αγωγού.
Ετσι θα προστατευθούν από τυχόν υπερβολές και παράλογες απαιτήσεις του εργολάβου.
Με τον παραπάνω τρόπο θεωρούμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις . ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΧΤΕΙ Η ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ με εισπρακτική λογική.
Θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή βαρών αφού δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν το ίδιο μία σύνδεση που είναι στα δύο μέτρα από τον συλλεκτήριο αγωγό με κάποια που είναι 15 η 25 μέτρα.
Τις παραπάνω προτάσεις καταθέτουμε στην κρίση των δημοτών και των τοπικών συμβουλίων θεωρώντας ότι άμεσα να αντιδράσουν στο χαράτσι Να διεκδικήσουν την ολοκλήρωση λειτουργίας της αποχέτευσης με χρηματοδότηση για συνδέσεις από κρατικά προγράμματα, όπως γίνονταν με την ΔΕΗ όταν ήταν δημόσια που έφερνε το ρεύμα στο σπίτι με ελάχιστη η και καθόλου χρέωση.
Δημότες του Βασιλικού του Ισώματος των Φαρρών.
Επειδή είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον στα χέρια των δυνάμεων που βλέπουν την τοπική διοίκηση ως επιχείρηση και καταλήγουν μόνο σε εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των δημοτών, καταθέτουμε αυτή την πρόταση για συζήτηση στους κατοίκους ,πιστεύοντας ότι θα βελτιωθεί με νέες προτάσεις. Τέλος καλούμε τα τοπικά συμβούλια να συνεδριάσουν και καλέσουν συνελεύσεις και μαζί με τους κατοίκους να απαιτήσουν έργα και υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους χωρίς εισπρακτική λογική.
Λαϊκή Συσπείρωση Ερυμάνθου

(Τάκης Σκιαδάς)